En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a la reunió de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya. / Foto: Laura Fíguls / Quim Vallès (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El protocol, impulsat pels departaments d'Universitats i d'Igualtat, s'ha presentat aquest dimecres a la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La consellera Tània Verge destaca que el protocol "posa el focus en la prevenció i la reparació", incloent sancions però anant més enllà d'aquestes mesures.

El protocol estableix l'obligació per part de les universitats d'acompanyar les víctimes de la comunitat universitària, tant si la situació de violència ha tingut lloc a dins o fora del centre, i fer-ho amb la "diligència deguda" per evitar revictimització.

El nou protocol-guia s'enviarà a les universitats en les properes setmanes i tindrà aspectes d'obligat compliment, recollits en la legislació actual, i altres que són recomanacions, ha explicat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, en declaracions als periodistes després de la reunió d'aquesta comissió del CIC.

Nadal ha assenyalat que l'objectiu és "assolir la màxima capacitat de resposta i diligència" davant les situacions de violències masclistes, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

La titular d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha remarcat que volen que el sistema universitari estigui "molt més preparat per a l'abordatge de les violències masclistes o LGTBI-fòbiques".

Verge ha exposat que el protocol pretén ser el document de referència per fixar els estàndards de les universitats davant d'aquestes situacions, és a dir, uns paràmetres comuns que els centres hauran de seguir en les intervencions de prevenció i reparació, incloent eventuals sancions davant de casos d'assetjament i altres violències.

També ha puntualitzat que les universitats no podran sancionar en tots els casos, com les situacions de violència que hagin passat fora del centre, però que han de garantir el suport i acompanyament a les víctimes de la seva comunitat.

El protocol vol coordinar les respostes amb les empreses on es facin pràctiques, residències o equipaments esportius, així com entre centres quan agressor i víctima siguin d'universitats diferents, perquè "no hi hagi impunitat", ha recalcat la consellera.

També ha incidit que posen la persona afectada al centre per empoderar-la i que sigui ella que decideixi en els processos que s'obren després d'una agressió, com el sancionador. L'objectiu de la reparació és doble, la recuperació de la víctima i la no-repetició.

Verge ha recordat que, d'acord amb la llei, les dones que han patit violència masclista en l'àmbit de la parella o en el comunitari tenen dret a ser acompanyades pel seu centre "amb adaptacions en els estudis i l'avaluació" o si són treballadores, amb "adaptacions al lloc de treball".

La consellera ha recordat que les unitats d'igualtat de les universitats han de tenir formació especialitzada i recursos per tirar endavant les seves actuacions. La Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar les violències masclistes, va introduir l'obligació de les universitats de dotar les seves unitats o observatoris d'igualtat dels recursos "adequats" per complir les funcions.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS