En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d'Educació i Raquel Garcia, directora general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, en roda de premsa a la conselleria. / Foto: Norma Vidal (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Josep González-Cambray ha assegurat que l’oferta educativa per al curs vinent segueix la línia de l’anterior tenint en compte l’equitat, la lluita contra la segregació escolar i la reducció de les ràtios.

El conseller d'Educació ha indicat que inicialment hi haurà 3.055 grups per a Infantil 3 i 2.942 grups de 1r d’ESO. En aquest sentit, ha dit que el descens de la natalitat també ha marcat l’oferta del proper curs, en què hi haurà 2.000 alumnes menys a Infantil 3 i 3.057 alumnes menys a 1r d’ESO.

Així, ha detallat que a l’escola pública hi haurà una reducció de l’oferta inicial de 43 grups respecte la de l’any passat. En concret se’n crearan 93 i se’n trauran 136. Amb tot, ha matisat que 50 dels centres on se suprimirà un grup són casos "inevitables" perquè es tracta de municipis en què només hi ha una única escola, la qual, a més, és pública.

Pel que fa a les ràtios, ha destacat que “aquest serà el segon curs amb reducció de ràtio a 20 alumnes a Infantil 3, de forma que tant aquest curs com Infantil 4 ja tindran la ràtio reduïda”. Aquest fet, ha dit Cambray, es traduirà en què un total de 87.757 alumnes se’n beneficiaran.

En concret, ha detallat que el 91,3% dels grups dels centres públics sortiran amb ràtio a 20 o menys, l’any passat en van ser 86,1%. La concertada, per la seva banda, també reduirà ràtios. En aquests centres el 51,3% dels grups arrencaran el curs amb ràtios reduïdes inferiros a 20 alumnes. Cambray s’ha mostrat satisfet amb aquestes dades i ha assegurat que aquestes mesures han evitat el tancament de 251 grups arreu de Catalunya.

González-Cambray també ha apuntat que el proper curs hi haurà nou centres nous. Dos seran instituts (l’Institut Vallcarca, a Barcelona i l’'Institut Nou Alcarràs, al Segrià); dos més seran escoles (Escola Nova de Badia del Vallès, Escola de Campllong, al Gironès); i la resta instituts escola (Institut Escola de Badia del Vallès, Institut Escola Freixes, a Terrassa, Institut Escola El Cabrerès, a l'Esquirol; Institut Escola Mossèn Joan Batlle, a Blanes; Institut Escola Josep Pous i Pagès, a Figueres).

A més, quatre centres concertats s'incorporaran a la xarxa pública: L'Institut Escola Manresa, actualment Escola Joviat, amb més de 900 places des d'infantil fins a batxillerat; l'Institut Escola Sant Felip Neri, a Barcelona, amb 300 places d'infantil, primària i ESO; l'Escola Segre, al barri de Sant Andreu de Barcelona, que actualment és l'Escola Mare de Déu de la Soledat i té 200 places d'infantil i primària; i l'Institut Escola Cent Fonts-Sant Josep, a Sant Hilari Sacalm, que és l'actual Col·legi Sant Josep i té 300 places d'infantil, primària i ESO.

Així mateix, ha dit que s’acabaran una desena d’obres de remodelació, ampliació o construcció d’edificis per a centres que fins ara ocupaven mòduls.

Una altra novetat destacada de cara al proper curs, són els canvis en la reserva de places per a l'alumnat amb necessitats educatives. Així, s’establirà una diferenciació entre les places que corresponen als nens i nenes que tenen necessitats educatives especials vinculades a l’aprenentatge, i aquelles que són per estudiants que requereixen una especial atenció per motius socieoeconòmics.

“Volem fer un tractament encara més exhaustiu de les necessitats educatives especials dels infants i joves i de les necessitats educatives específiques per donar una resposta més ajustada i atendre millor les famílies”, ha explicat la directora general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Raquel Garcia.

En el primer cas, la reserva de places només es farà fins a la matrícula. En el segon cas, les places quedaran reservades fins a l'inici de curs per “poder atendre alumnat nouvingut” que arribi després de l’estiu.

A tots els grups hi haurà com a mínim una plaça reservada per a alumnes amb necessitats educatives especials, que es podrà ampliar en funció de les necessitats detectades per l'equip psicopedagògic de cada escola, i dues per a infants i joves en situació socioeconòmica desfavorable.

Garcia també ha aclarit que l’oferta inicial d'aquestes places es farà tenint en compte els valors de la reserva final del curs passat. “Partirem de valors aproximats al curs passat, de manera que per molt que enguany seguim treballant en la detecció de l’alumnat vulnerable, el diferencial ja no serà tan gran com va succeir el curs passat”, ha assenyalat Garcia, referint-se a una qüestió que va generar "inquietud" per part d'algunes famílies.

La preinscripció de l'alumnat de cara al curs vinent serà totalment electrònica. "Qualsevol família podrà accedir als sistemes d'informació per fer la preinscripció de forma efectiva qualsevol dia de la setmana, a qualsevol hora, amb qualsevol suport informàtic", ha indicat Garcia.

En el cas d'infantil i primària, el període de preinscripció anirà del 6 al 20 de març i en el cas d'ESO, del 8 al 20 de març. La matriculació en tots dos casos serà del 20 al 28 de juny. Garcia ha afegit que també es crearà un sistema electrònic específic per a famílies nouvingudes que arribin fora del termini ordinari.

L'oferta educativa es podrà veure a partir del 3 de març i la definitiva el 9 de juny a la web de preincripció habilitada pel departament d’Educació.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS