En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una empresa càrnia de les comarques gironines. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines continuen sense poder remuntar els registres del 2017.

Segons les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant el mes de maig les empreses del territori van fer vendes a l'exterior per valor de 514.095.470 euros.

En comparació amb el mateix període del 2017, això suposa una caiguda del 0,7%. És un descens petit, això sí, però que contribueix a incrementar la tònica a la baixa d'aquest 2018.

I és que aquesta caiguda s'afegeix al mal inici d'any que van viure les exportacions gironines (sobretot al març, quan van arribar a caure fins a un 12,6%). I de retruc, tot suma. I això fa que en l'acumulat del 2018 encara s'estigui per sota dels registres assolits durant l'any passat. En concret, entre gener i finals d maig, les empreses del territori han exportat productes per valor de 2.236,3 milions d'euros (un 1,3% menys en relació a l'any passat).

Per sectors, la indústria alimentària continua encapçalant el gruix del negoci internacional. Al llarg d'aquests mesos, ha fet vendes a l'exterior per valor de 855,8 milions d'euros. Ara bé, les empreses del sector no són alienes a la desacceleració que viuen les exportacions gironines. I és que al llarg d'aquest 2018 l'alimentari gironí ha registrat una caiguda del 6,9% (que s'enfila fins al 12,9% si només es té en compte el mes de maig).

Dins l'alimentari gironí, continua essent innegable la preeminència del carni. Ara bé, les exportacions d'aquest clúster (carn i despulles d'animals) han arribat a caure fins a un 10,6% en el que portem de 2018 (passant dels 570,60 milions d'euros als 509,844).

A la indústria alimentària, la segueix la química. I novament, l'estadística del Ministeri recull com, al llarg d'aquests cinc mesos, les vendes han anat a la baixa. Les indústries del sector han exportat per valor de 430,3 MEUR. En aquest cas, en comparació amb el mateix període del 2017, el descens de vendes de les químiques ha estat del 6%.

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França (598,91 MEUR). A aquest destí el segueixen Itàlia (181,28 MEUR), Alemanya (150,64 MEUR), Portugal (119,09 MEUR), el Regne Unit (106,42 MEUR) i Irlanda (91,23 MEUR). Crida l'atenció que la Xina, que des de principis d'any s'havia mantingut com el sisè destí, ara hagi caigut una posició (al mercat asiàtic, en el que portem de 2018, s'hi ha fet vendes per valor de 90,33 MEUR).

Si bé durant els cinc primers mesos del 2018 les exportacions gironines han perdut empenta, allò que encara és positiu és que les vendes a l'exterior continuen essent superiors a les importacions. De fet, a la demarcació, el valor de les exportacions gairebé ha doblat el de les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 1.144 milions d'euros davant dels 2.236,3 de les exportacions).