En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'entrada del Palau de Justícia de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La vista sobre el recurs a la interlocutòria de presó es va fer ahir dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona.

La defensa demanava que el detingut per intentar matar un jove a ganivetades durant la festa major de Santa Coloma de Farnerssortís en llibertat i sostenia que tenia suficient arrelament al país per minimitzar el risc de fugida i que, quan va perpetrar l'atac, no tenia intenció d'acabar amb la vida de la víctima.

La fiscalia i l'acusació particular, exercida per l'advocat Benet Salellas, es van oposar a l'excarceració. La fiscal va argumentar que es pot enfrontar a una pena "de magnitud" per un assassinat en grau de temptativa: de 7,5 a 15 anys de presó.

Salellas va subratllar, al seu torn, que va ser un atac per motivacions racistes: "Els fets s'inicien amb una expressió que és "puto negro" i acaben amb una persona de raça negra eviscerada al mig del carrer".

La interlocutòria de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat Manuel Marcello, estima el recurs de la defensa i acorda fixar la fiança de 2.500 euros perquè surti de la presó, on va ingressar el setembre passat. El tribunal fixa compareixences quinzenals al jutjat, li retira el passaport i li prohibeix apropar-se a menys de 200 metres de la víctima.

El tribunal argumenta que la defensa ha aportat un informe psicològic forense que recull que l'investigat té un trastorn de dèficit d'atenció i un trastorn de l'espectre autista. Segons va declarar la seva mare ahir a l'Audiència, té una discapacitat reconeguda del 67%.

Segons la sala, aquestes patologies fan que el processat requereixi "d'un entorn de confiança i tranquil·litat per desenvolupar una conducta adequada afavorida per una rutina marcada": "I així mateix, suposen una dependència emocional cap a la seva mare per poder ser un adult funcional".

Això fa que, segons el criteri de l'Audiència, l'investigat hagi d'estar a prop de la seva mare perquè no té capacitat per fer plans de futur "de manera autònoma" ni en "contextos desconeguts". "D'això se'n desprèn que difícilment pot predicar-se una probabilitat elevada de risc de fugida", conclou el tribunal que acorda adoptar mesures "menys gravoses" com les compareixences periòdiques al jutjat o la prohibició de sortir del territori Schengen.

A la sala de vistes, Noguero també va sostenir que l'investigat no tenia intenció d'acabar amb la vida de la víctima i argumentava que els fets, en tot cas, serien constitutius d'un delicte de lesions amb instrument perillós i no d'un intent d'assassinat, que és la imputació que va fer el jutjat d'instrucció.

Sobre això, la secció tercera argumenta que les lesions de la víctima van ser com a conseqüència "de més d'una incisió". "Atenent al potencial lesiu del mitjà utilitzat, la zona del cos a la que van anar dirigides les ganivetades i les demès circumstàncies dels fets", exposa la sala, en aquest moment processat "ha de subsistir la subsumpció jurídica" feta fins ara. 

La sala manté la qualificació jurídica com a intent d'assassinat i no com a lesions amb instrument perillós, com demanava la defensa.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS