En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres, en una reunió extraordinària, ha aprovat la segona fase de la reforma de pensions. Introdueix un model dual que permetrà escollir entre els últims 25 anys cotitzats o 29 anys, descartant els 2 pitjors exercicis.

Les modificacions pactades amb els sindicats CCOO i UGT i rebutjades per la patronal CEOE també contemplen pujades de les bases màximes de cotització i millores en les pensions mínimes.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha descartat que sigui necessari finançar a través dels pressupostos el sistema de pensions i ha destacat que, tal com està plantejada, la norma "blinda el poder adquisitiu de tots els pensionistes presents i futurs". Alhora, ha destacat que els canvis impulsats "perduraran molts anys" perquè està ben plantejats i tenen el suport dels agents socials i de la majoria de grups parlamentaris.

El text substitueix definitivament la reforma "extraordinàriament lesiva" impulsada pel PP el 2013, que implicava retallades de fins al 30% de les pensions futures, segons ha recordat el ministre. "Ho hem substituït per un sistema que fa justament el contrari: garanteix les pensions, assegura el poder adquisitiu i ho fa en un marc de sostenibilitat extraordinàriament robust", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Entre altres, els ajustos pactats inclouen un increment de les pensions mínimes per sobre de l'IPC durant quatre anys. En canvi, s'imposa una quota de solidaritat per als salaris més alts que quedin per sobre de la base màxima, és a dir, de 4.500 euros. La mesura es desplegarà gradualment, partint de quotes del voltant de l'1% el 2025, fins a assolir valors al voltant del 6% el 2045.

La reforma incorpora increments de les bases de cotitzacions a la Seguretat Social des del 2023 (+0,6%) que es van incrementant gradualment fins al 2029 (+1,2%), en el que s'ha denominat com a Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI).

Aquests recursos aniran engreixant la guardiola de les pensions fins a la dècada del 2030, quan s'espera que tingui entre 120.000 i 130.000 milions d'euros que es començaran a "desemborsar" a partir de 2032, que és quan començarà a jubilar-se la generació del baby boom.

Els ingressos extraordinaris del MEI s'aniran traient de la guardiola de les pensions entre el 2030 i el 2050, punt en el qual el sistema "torna a reequilibrar-se" tal com està configurada la piràmide de població.

El titular de Seguretat Social ha afegit que aquest reforç d'ingressos és "perfectament assumible" per les empreses espanyoles, que ara mateix tenen un cost laboral de 23,4 euros per hora i el 2050 passaria a ser de 23,77 euros.

"La reforma no posa en qüestió la competitivitat de les empreses espanyoles. És un ajust modest perquè el sistema és bastant sòlid i s'ha de reforçar una mica més. És un esforç petitó que no canvia gens el perfil dels costos laborals", ha assegurat.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS