En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un grup d'antifeixistes amb un cartell rebutjant la presència de Vox, al Parc de la Devesa de Girona, amb la carpa del partit d'ultradreta al fons. Imatge del 30 de gener de 2021. / Foto: Laura Cortés (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els fets van tenir lloc el 30 de gener del 2021 a la ciutat de Girona, durant la campanya als últims comicis al Parlament de Catalunya.

Aquell dia, a la una de la tarda, el partit d'extrema dreta, Vox, havia convocat un acte electoral a la Devesa (on hi havia muntat una carpa i un escenari). Hi assistia el líder del partit, Santiago Abascal. Abans d'anar cap al parc, els candidats van fer una passejada per Girona.

Cap a tres quarts d'una, la comitiva va arribar a la Devesa, on els Mossos d'Esquadra havien muntat un dispositiu de seguretat. Aquí, s'havia convocat una concentració contra l'acte de Vox.

La fiscalia sostenia que el jove encausat, que ara té 21 anys, va llançar pedres contra els membres del partit, els va proferir insults i amenaces i va intentar impedir l'acte. Per això, sol·licitava que se'l condemnés a 1 any de presó per un delicte electoral.

La sentència del Jutjat Penal 1 de Girona, però, tira per terra els postulats de l'acusació. Explica que si bé hi ha unes imatges on es veu com el jove s'ajup, recull alguna cosa del terra i la llança cap endavant, en cap cas allò que va tirar eren pedres.

"Qualsevol persona que hagi passejat per la Devesa pot veure com allò que hi ha a l'entrada del parc és graveta; de fet, gairebé sorra", recull la sentència. "És obvi, doncs, que ni es van tirar pedres ni tampoc s'ha acreditat que l'acusat proferís insults o amenaces, cosa que ni tan sols se li va demanar durant la vista oral", hi afegeix el jutjat.

Entrant al fons de la qüestió, és a dir si l'actuació del jove va ser o no un delicte electoral, la jutgessa també ho rebutja. De fet, subratlla que la seva actuació no s'inscriu dins la vulneració de l'article 147 de la Llei Orgànica de Règim Electoral (la LOREG) que, literalment, recull que hi ha hagut "una pertorbació greu de l'ordre en qualsevol acte electoral".

D'entrada, la sentència recull que la passejada anterior al míting, en cap cas, s'emmarca dins un acte electoral. Perquè, de fet, se'n desconeixia el recorregut i Vox ni tan sols "havia pogut convocar persones perquè acompanyessin el recorregut".

El Jutjat Penal 1 de Girona també conclou que el jove va llançar graveta quan els candidats entraven a la Devesa, abans que accedissin al recinte on s'havia muntat la carpa i l'escenari. Diu que enlloc consta que la sorra els arribés a tocar i que el discurs "es va fer amb normalitat".

De fet, subratlla que "el retard escàs de 5 minuts" que hi va haver abans que comencés l'acte no es va deure als manifestants, sinó "a la dilació" que van generar els mateixos membres de Vox, que estaven comentant què havia passat. "Ni es va llançar graveta en un acte electoral, ni se'l va pertorbar greument, perquè es va dur a terme amb normalitat", subratlla la sentència.

Per això, el jutjat absol el jove del delicte electoral de què se l'acusava. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació en un termini de 10 dies.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS