En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Diverses persones sensesostre s’estiren a la plaça del Vi de Girona com a protesta pel tancament de l’antiga UNED on podien dormir-hi. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb l’arribada de les temperatures més suaus, l’Ajuntament de Girona ha finalitzat aquest divendres el matí el pla fred i per això ha tancat l’espai de l’antiga UNED.

En aquest espai durant els mesos més freds hi anaven a dormir les persones sense sostre.

Aquest edifici ubicat al Barri Vell és, des de fa 5 anys, un servei alternatiu al del centre d’acollida de la Sopa que hi ha a Girona. Serveix per donar resposta a tots els casos de sensesostre que no tenen on passar la nit. En aquest espai hi ha 60 places, 54 per a homes i 6 més per a dones.

Ara, el col·lectiu ha demanat poder disposar d’un espai com el que tenen a l’antiga UNED obert durant tot l’any.

Per aquest motiu un centenar de persones s’han concentrat aquest divendres al migdia davant de l’Ajuntament de Girona per exigir una resposta. La portaveu del col·lectiu, Marta Pagés, ha assegurat que des d’aquest divendres s’han quedat “al carrer, com gossos” i per això reclamen “un habitatge digne”.

La sortida que tenen durant els mesos d’estiu és poder anar a la Sopa o quedar-se al carrer. El motiu és que les places del centre d’acollida gironí “estan plenes” i per això el col·lectiu reclama tenir un espai. A més, Pagés ha remarcat que les persones que hi habitin s’encarregaran de gestionar-lo. “Ens ocuparem de la neteja i tot el que faci falta”, ha afirmat la portaveu.

Davant de les peticions del col·lectiu, l’Ajuntament de Girona s’ha reunit amb els afectats i els ha recordat que el consistori ha engegat un procés per obrir un centre de baixa exigència.

Es tracta d’un lloc en què ofereixi “una cobertura de mínims”, segons ha detallat la regidora de Drets Socials de Girona, Núria Pi. En aquest espai es donaria un llit, menjar, dret a dutxa i una consigna on deixar les coses sense “necessitat de tenir un pla de treball”, com demanen a la Sopa.

Això vol dir que en aquest centre hi pot anar una persona que hagi begut alcohol, “sempre i quan es comporti i no en consumeixi a l’interior”, puntualitza la regidora. Aquest és un model similar al que s’aplica a la UNED, tot i que Pi ha remarcat que aquest és un espai “per parar el cop”.

Ara, el consistori aposta per obrir un centre d’aquestes característiques a la ciutat. Havia presentat el projecte als fons Next Generation, però n’ha quedat fora. Malgrat tot, l’ajuntament ha encarregat als tècnics que estudiïn la viabilitat del projecte i quin cost tindrien. Una vegada hi hagi aquest document tancat, analitzaran com tirar-lo endavant.

Per altra banda, la regidora de Drets Socials ha lamentat que la ciutat de Girona sigui la única que té un equipament per a persones sense sostre. Això fa que assumeixin un volum de persones que prové d’altres punts de la demarcació.

Per això Núria Pi ha demanat al col·lectiu de sense sostre que la mateixa exigència de recursos que demanen a Girona, la demanin a altres municipis. “Per molt que construïm un centre de baixes exigències a Girona, estarem en la mateixa situació que ara”, ha remarcat Pi.

La regidora creu que l’obertura d’aquest equipament generarà un efecte crida entre el col·lectiu de la demarcació i això portarà a la saturació del centre, si la resta de municipis gironins no planifiquen una resposta als seus territoris.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS