En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El web de l'IEC Obert a la pantalla d'un ordinador. / Foto: IEC

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ja ha estrenat el repositori digital IEC Obert, de consulta oberta i transversal al coneixement elaborat a l’Institut des de la seva creació, l'any 1907.

L'arxiu reuneix milers de documents de temàtiques i personatges diversos, així com varietat de fonts: documents històrics, revistes científiques, el patrimoni artístic de l’IEC i àudios i vídeos sobre les seves activitats.

Ara hi ha disponibles més de 120.000 registres, dels quals 40.000 són en accés obert i que es poden consultar des de la web de l'IEC.

El projecte de repositori digital es va iniciar l’any passat, ara s'obre a la ciutadania i s’anirà completant fins a l’any 2024. La Fundació ”la Caixa” impulsa la iniciativa amb un pressupost total de 600.000 euros.

En la primera fase, s’ha creat la plataforma i s’hi han incorporat monografies, revistes i vídeos. Ara arrencarà la segona fase, amb la plataforma ja oberta, en la qual s’hi afegiran els programes de recerca i la primera fase de col·leccions de l’Arxiu de l’IEC. En la tercera fase s’hi incorporaran més col·leccions de l’Arxiu, de l’arxiu fotogràfic i del patrimoni artístic de l’IEC, que aplega dues-centes obres d’art, entre pintures i escultures.

L’IEC Obert acabarà doncs incloent tot l’arxiu fotogràfic i històric de la institució. Ara mateix ja facilita també l’accés a una varietat de fonts —impreses i audiovisuals— que abasten moltes temàtiques i també fons personals d’un gran valor per a l’estudi i la difusió de la cultura catalana dels segles XX i XXI.

En concret, el repositori inclou més de 30 fons personals i d’entitats i les actes de les primeres reunions de l’IEC, la primera signada per Enric Prat de la Riba, o l’àudio de la presentació, l’any 1995, del Diccionari de la llengua catalana, entre altres milers de documents.

Pel que fa als continguts, l’IEC Obert recull l’activitat científica, acadèmica i de divulgació duta a terme per l’Institut d’Estudis Catalans des de la seva fundació.

Hi destaquen els més de 30 fons personals i d’entitats (Lluís Nicolau d’Olwer, Josep de Calassanç Serra i Ràfols, Ramon d’Abadal, Antoni M. Badia i Margarit, Mercè Rodoreda, entre d’altres), documents històrics com les actes de les primeres reunions de l’IEC —la primera signada per Enric Prat de la Riba— i àudios com la presentació l’any 1995 del Diccionari de la llengua catalana o els discursos llegits en les sessions inaugurals dels cursos de les darreres dècades.

L'IEC neix per posar a l'abast de tothom la seva història, el coneixement generat i el que atresora, però vol ser també una plataforma "de gran utilitat" per a investigadors i especialistes.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS