En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La directora tècnica de Projecte Home, Cristina Vidal, i el director de l'Àrea de Gestió i Comunicació, Jordi Feu, en la roda de premsa per presentar l'informe anual sobre les persones ateses per addiccions. / Foto: Laura Fíguls (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Projecte Home va atendre al 2022 a 1.486 persones en els programes i serveis d'atenció i tractament de les addiccions que es duen a terme als 7 centres que l'ONG té a Catalunya.

La majoria, el 82,4%, són homes i el 17,6%, dones. Per a l'entitat, aquesta xifra mostra les dificultats encara majors de les dones per accedir als tractaments.

La cocaïna és la droga que més demandes de tractament provoca, prop de la meitat (46,9%). L'alcohol representa el 38,4% dels casos. Cal tenir present que algunes de les persones ateses consumeixen diverses drogues i aquí es comptabilitza la principal que motiva el tractament. Des de fa anys aquestes són les dues substàncies més freqüents darrere les demandes d'ajuda.

El cànnabis, les addiccions a les noves tecnologies i l'alcohol (10,1%) motiven, per aquest ordre, la majoria de demandes de tractament entre els adolescents i joves a Projecte Home. Més de la meitat dels joves atesos (51,9%) tenen una patologia dual, és a dir, a més de l'addicció hi ha diagnosticat un trastorn mental.

En el cas dels menors, les addiccions a videojocs, xarxes socials i pantalles en general arriben fins al 28,6% dels casos, mentre que es queden en el 19% en els joves majors d'edat, i amb més pes de les apostes en línia.

"Als nois i noies, els has d'ensenyar a utilitzar les pantalles i fer-ne un bon ús, no és que deixin d'utilitzar-les (...). Al final ja no és tant el temps que dediquen davant la pantalla, sinó tot allò que deixen de fer de la vida personal, com relacionar-se amb els altres, fer esport o activitats exatraesolars", ha destacat Cristina Vidal, directora tècnica de Projecte Home.

Vidal també demana a les famílies i a la població en general fer un bon ús de les noves tecnologies pensant en els joves i adolescents, que es troben en etapes inicials de desenvolupament.

L'entitat ha posat el focus en aquest informe en l'augment de l'edat de les persones ateses, el 21,1% de les quals té més de 50 anys. Vidal ha explicat que, darrere d'aquest increment de l'edat, hi ha un major recorregut en el consum, que es troba més cronificat, i un agreujament generalitzat d'aspectes de la salut física i mental.

Projecte Home observa com els suports familiars canvien en aquesta edat, ja que qui els acompanyen són els seus pares, persones d'edat molt avançada, o bé els fills, que solen tenir menys disponibilitat.

Vidal ha explicat que busquen tractaments més flexibles per adaptar-se a les seves necessitats i ha assenyalat que la reinserció laboral és més difícil en aquesta edat, tot i que ha destacat que les persones que han superat una addicció tenen molta capacitat de resiliència i d'autogestió.

L'alcohol és la causa principal dels tractament en els majors de 50 anys (55,2%), tant en homes (46,2% dels casos) com en dones (82,9%), mentre que el 31,2% de les persones majors han demanat ajuda per addicció a la cocaïna.

En aquest grup d'edat, les dones representen el 24,8%. La directora tècnica de l'entiat atribueix aquest percentatge més alt de dones majors de 50 anys respecte al total d'edats al fet que "s'han alliberat de les càrregues familiars i que d'alguna manera poden dedicar-se a elles mateixes", així com a una reducció de la invisibilitat del problema davant la família perquè s'ha agreujat.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS