En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Alguns dels alumnes del Curs d'Arqueologia d'Empúries treballant en les excavacions de la zona portuària. / Foto: ACPC

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les primeres construccions del poble grec a Empúries van ser durant el segle VI aC. Així s'ha pogut confirmar gràcies a les últimes excavacions realitzades al jaciment arqueològic.

En total, hi han participat 25 estudiants d'arreu de Catalunya, l'estat espanyol i França. Aquest any, les excavacions s'han realitzat en el sector portuari de la ciutat grega per veure quin era el vincle que hi havia amb la badia on es va ubicar aquesta civilització.

Aquesta documentació forma part d'un nou projecte del Museu d'Arqueologia de Catalunya per tal de posar en valor la zona del port grec d'Empúries, que molt sovint queda fora dels itineraris de visita i també es desconeix molt la relació que hi havia per part de l'antic poble grec amb aquesta infraestructura.

Aquestes primeres tasques realitzades durant l'estiu s'emmarquen en un projecte més ambiciós sobre les àrees portuàries d'Empúries.

Les excavacions s'han centrat ara en netejar gran part del que ja s'havia descobert a principis del segle XX. Les dures intervencions realitzades en aquesta època han dificultat l'excavació de nivells més profunds de les cases hel·lenístiques, però finalment s'ha pogut aconseguir datar que les primeres construccions daten del segle VI aC.

La part teòrica del curs ha consistit en conèixer la importància dels espais portuaris en les ciutats gregues, a partir de conferències. També s'ha aprofundit en totes les activitats que generava aquesta infraestructura en la civilització grega. A més, els alumnes han participat en sondatges geològics i prospeccions geofísiques per reconstruir l'ambient que s'hi vivia.

El Curs d'Arqueologia d'Empúries s'ha convertit en un dels més antics que es celebren en tot l'estat espanyol. Al llarg de les 72 edicions ha volgut mantenir un caràcter internacional per tal que gent procedent de diversos àmbits d'arreu del món tinguin la oportunitat de treballar amb un jaciment amb la història que té el d'Empúries. En ell, els 25 alumnes han pogut posar a provar totes les tècniques d'arqueologia que han conegut en les seves carreres.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS