En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La patronal catalana de la fruita, Afrucat, estima en 164 milions d'euros les pèrdues directes del sector a les zones en què enguany no hi hagi collita com a conseqüència de les actuals restriccions d'aigua.

Si s'arribés a un escenari que no garantís la supervivència dels arbres, caldria sumar-hi uns 600 milions d'euros, corresponents al cost de replantació i el dels anys posteriors, aproximadament 5, fins que tornessin a produir a ple rendiment.

Per aquest motiu, demanen a les administracions que sol·licitin una autorització a la Unió Europea per desplegar "ajudes d'Estat", un mecanisme que permet sobrepassar les ja previstes de "mínims" en situacions de "força major".

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha detallat que el tancament del reg al canal d'Urgell posa en risc una producció potencial de 173 milions de quilos de poma, als quals cal sumar uns altres 27 que queden afectats per les restriccions d'aigua a la zona empordanesa de l'Escala i Torroella de Montgrí. Això suposa un 67% de la producció catalana que, segons ha recordat, és la més important de tot l'estat espanyol.

Pel que fa a la pera, la xifra és d'uns 74 milions de quilos (52%), i en el cas del préssec i la nectarina d'uns 35 milions (7%).

Simon ha indicat que hi ha "incertesa" sobre en quins moments s'obrirà l'aixeta per abastir l'aigua necessària per garantir la supervivència dels arbres fruiters. També ha dit que hi ha una part del sector que té una certa "esperança" en salvar una petita part de la producció fent aclarides intensives, deixant menys fruits per arbre i que aquests tinguin el mínim calibre comercial.

Tot i això, ha alertat que aquesta es pot "truncar" en funció de la freqüència en què s'obrin les comportes als canals per permetre el regadiu. També ha afegit que sense aquest "mínim" es pot arribar a "estressar" els arbres i posar en risc la producció de l'any que ve.

Pel que fa a les pèrdues, des d'Afrucat han quantificat en 114 milions d'euros les corresponents a les inversions ja fetes al camp, a més de les de la mà d'obra necessària per retirar la fruita dels arbres. A aquesta xifra, cal sumar els costos fixos que tenen les centrals, que ascendeixen a 50 milions d'euros.

Simon ha defensat la necessitat de garantir la supervivència dels arbres fruiters per mirar d'evitar que l'impacte sigui més gran. "No ens podem permetre arribar a aquest escenari", ha reblat.

Des de la patronal també han estimat en 350 milions la facturació que es perdria i xifra en 600 milions l'impacte econòmic sectorial derivat de l'aplicació de mesures de restricció d'aigua per al regadiu. En aquest sentit, el president del comitè de poma i pera d'Afrucat, Joan Serentill, creu que aquestes també afectaran la competitivitat de les empreses i tindran una repercussió social, a més de poder suposar una "transformació radical del sector".

El director general d'Afrucat ha dit que han trobat "molta predisposició" de les administracions per fer costat al sector i ha defensat la necessitat de comptar amb ajudes per cobrir, almenys, les pèrdues directes derivades de les mesures de restricció d'aigua per al reg.

També ha demanat que no es contempli els resultats de la campanya d'enguany de cara als càlculs per les assegurances ni pels programes operatius d'inversió.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS