En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) alerta que Catalunya està "endarrerida" en la modernització de les infraestructures de regadiu i atribueix aquesta situació a la "falta d'inversió".

En concret per part de les administracions i a la "disponibilitat d'aigua" que s'havia tingut fins ara pels embassaments, les pluges i la reserva de neu als Pirineus.

El vicepresident de la Comissió de l'Aigua del COEAC, Ignasi Servià, ha advertit que el camp viu la "sequera perfecta", ja que a la meteorològica i la hidrològica, s'hi suma la "tecnològica".

El vicepresident de la Comissió de l'Aigua avisa de les "dificultats" per gestionar els efectes de la sequera quan el reg per inundació, que necessita volums importants d'aigua i no pot precisar-ne les quantitats que utilitza, representa el 47%.

El COEAC deixa clar en el manifest que "sense aigua per a l'agricultura no hi ha producció d'aliments", indica que la sobirania alimentària de Catalunya es troba per sota del 40% i alerta que podria disminuir "dràsticament" per la crisi climàtica i el context geopolític.

Els enginyers agrònoms adverteixen que en l'agricultura de secà "no hi ha garantia de producció d'aliments de proximitat ni viabilitat de les exploracions agràries" i, menys, en sequera. A més, reivindiquen el regadiu com una manera de fixar espais verds com a font de captació de CO2 i de reservori de la biodiversitat.

Davant d'aquesta situació, el COEAC reclama ampliar la tecnificació del reg i actualitzar el Pla de Regadius de Catalunya (2008-2020), amb un conjunt d'actuacions planificades, com la modernització del canal d'Urgell, Pinyana, Conca de Tremp, regs del Baix Ter o de la Muga, entre altres. En el cas del canal d'Urgell, es calcula que el cost de modernitzar la infraestructura a les 70.000 hectàrees que rega el canal és d'uns 1.200 milions d'euros.

El col·legi proposa incrementar la dotació dels fons europeus Next Generation destinada a la millora de l'eficiència del regadiu.

Sobre el tancament del canal d'Urgell cinc mesos abans del previst, Servià ha afirmat que cal ser "conscients en tot moment" dels recursos disponibles i ha constatat que aquest any no hi havia aigua suficient per fer baixar els volums necessaris. "Em sap molt greu perquè en 160 anys no havia passat mai", ha lamentat i ha indicat que cal compartir la informació de les reserves d'aigua i de neu i que els agricultors puguin planificar els conreus. La degana ha demanat "mesures compensatòries" quan es prenen decisions dràstiques.

El COEAC també destaca en el manifest que la solució no passa per "criminalitzar" els usos de l'aigua, sinó per la recerca, la formació i la informació a productors i consumidors, amb l'ús de les noves tecnologies i la digitalització.

A Catalunya, el 47% del reg és per inundació, un sistema que no permet precisar les dosis d'aigua, mentre que la mitjana a l'Estat és del 22%.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS