En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presa de possessió del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, acompanyat pel vicepresident Fermí Santamaria. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presa de possessió s'ha fet durant un ple extraordinari aquest dimarts al migdia a la sala de plens de la Diputació de Girona.

La votació ha estat de 26 vots a favor de la candidatura de Miquel Noguer (PDeCAT) d'un total de 27. ERC, PSC i Independents de la Selva hi han donat suport essent la CUP l'únic força a l'oposició que ha proposat un candidat alternatiu, el seu diputat Lluc Salellas.

D'aquesta manera, s'ha obtingut el mateix resultat pel qual va ser elegit el seu predecessor Pere Vila el juliol del 2015. L'encarregat de lliurar els atributs al nou president, la vara i la medalla d'or, ha estat el vicepresident Fermí Santamaria.

"Aquest és un acte que s'emmarca en la plena normalitat institucional", ha afirmat Noguer durant el seu discurs en el qual també s'ha referit als set anys com a vicepresident a la Diputació de Girona així com la vinculació al món local des del 1987.

Noguer, que és alcalde de Banyoles des del 2011, ha afirmat que els mesos de legislatura que queden "estaran plens de reptes" per les "circumstàncies extraordinàries que viu el país" i s'ha compromès a destinar esforços per "arribar als màxims consensos" amb totes les forces com "històricament" s'ha fet des d'aquest ens. En aquest sentit, ha subratllat la tasca que ha fet fins ara Pere Vila i li ha agraït confiança que li ha dipositat durant aquests anys. També ha recordat la figura de qui també va ser president de la Diputació, Salvador Carrera, que va morir fa pocs dies, tot elogiant el seu tarannà de "diàleg, entesa i respecte".

Pel que fa a les prioritats del mandat, Nogué ha assegurat que es "mantindrà la personalitat" d'estar al servei dels ajuntaments amb programes de suport a àrees com el social, l'economia o el medi ambient, conscient que l'"excepcionalitat" que viu el país "obre camins desconeguts".

Des del PSC, IdS i ERC han expressat la bona entesa que hi ha hagut fins ara amb l'equip de govern i han afirmat que confien poder mantenir aquesta línia de col·laboració i diàleg per abordar els diferents temes al marge de les discrepàncies ideològiques. El president del grup d'ERC, Lluís Sais, ha elogiat la capacitat d'escoltar i d'incorporar propostes de Noguer des de la vicepresidència i s'ha referit al compromís amb l'independentisme tot dient "entre tots hem de sumar per aconseguir la República".

Les úniques crítiques que s'han escoltat en el ple han estat de la CUP. El seu portaveu, Lluc Salellas, ha retret a Noguer no haver-los fet arribar cap document amb les propostes del que queda de legislatura i haver descartat la renovació del cartipàs que ells reclamaven, amb una reducció del nombre d'assessors i de les retribucions dels membres del ple. I entre les peticions, li ha demanat "més transparència" i que els càrrecs públics es nomenin per concurs públic, referint-se concretament al director de la Casa de Cultura i al director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest últim càrrec és el que ha ocupat Ramon Ramos i que ara s'haurà de cobrir després que ahir fes pública la renúncia per ser el nou cap de gabinet de Pere Vila.

Salellas també ha posat en dubte el compromís que tindrà a partir d'ara Noguer amb la República Catalana, alertant d'un possible "pas enrere". El portaveu del PDeCAT, Albert Piñeira, ha respost amb contundència tot dient que "ningú pot dubtar" del compromís amb les aspiracions nacionals de país que Noguer ha demostrat "a nivell personal, de partit i des de la corporació". Finalment, el partit s'ha compromès a seguir treballant "al costat" del Govern i el Parlament per aconseguir la "plenitud nacional" i amb el desig que la "política es pugui fer sense presos polítics i exiliats i respectant els resultats de les urnes".

Abans de la votació, ha promès el càrrec el nou diputat del PDeCAT, Pere Maluquer, que substituirà a partir d'ara Pere Vila després que renunciés a la presidència de la corporació per ocupar el càrrec del nou delegat del Govern a la demarcació.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS