En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un membre de les ADF opera una desbrossadora automàtica. / Foto: Albert Segura (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Associació Professional d'Agents Rurals i les ADF exigeixen al Govern aturar la modificació del pla Infocat.

Consideren que "no té consens, és temerari, les menysté i limita les seves funcions".

Les ADF han demanat un pla que inclogui un decret de regulació propi i crear un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció, coordinat per Agents Rurals.

El Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya, on hi ha representades les ADF al territori, reclama el reconeixement d'aquestes associacions sense ànim de lucre que participen activament en la prevenció i extinció d'incendis a tot Catalunya, especialment en les primeres intervencions per ser grans coneixedors de la zona on viuen. En total, hi ha més de 9.000 voluntaris actius i de reserva.

Aquest malestar no és nou. Les ADF es queixen que porten molts anys "d’incompliments" per part dels respectius departaments de la Generalitat. Això inclou la falta d'un marc normatiu propi, que reclamen des del 1986; la manca d'un reconeixement clar de les funcions del cos i "amb dificultats constants" en el dia a dia.

Ara han expressat de nou el seu malestar envers la modificació del pla especial d'incendis forestals (Infocat) que el Govern vol tirar endavant "a les portes d’una campanya d’incendis forestals que es preveu complexa".

El col·lectiu ha criticat el text perquè afirma que no reconeix la feina que fa i ha dit que és el resultat d’un procés que ha estat "poc transparent" i sense consens. "Només se'ns ha entregat una versió pràcticament tancada a quinze dies de la seva aprovació", ha manifestat en un comunicat. Així, ha afirmat que això és un "menyspreu" i ha alertat que els canvis són "temeraris" perquè s’han fet pensant en adaptar-se a l'organització d'un pla de prevenció, vigilància i extinció arran de la modificació d’una norma estatal.

També han denunciat que amb la nova mesura queda exclòs el grup d'intervenció dels Agents Rural, però sí que s’hi contempla el del departament d'Acció Climàtica, "que no té atribuïdes expressament aquestes competències".

Durant una assemblea celebrada ahir dilluns al vespre en què hi havia representades el 77% de les ADF associades, es va acordar per àmplia majoria demanar al Govern que aturi aquesta modificació.

En aquesta línia, les ADF demanen a l’executiu català que la revisió respecti les funcions de suport en l'extinció de les ADF dins el grup d'intervenció i de forma coordinada; contempli crear un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció en focs que estigui coordinat pels Agents Rurals; i aprovar una normativa pròpia per a les ADF que reconegui la figura de les Federacions i del Secretariat en la coordinació i suport de les ADF.

També sol·liciten canviar l'adscripció dels ADF al cos dels Agents Rurals. "Davant d'una campanya d'incendis forestals complexa com l'actual, és imprescindible comptar amb la implicació activa del territori. Les ADF no poden ser menyspreades, ja que representen una primera línia d'intervenció i suport a l'extinció, com s'ha demostrat en nombroses ocasions on la seva col·laboració ha estat decisiva", han alertat les ADF. Per això, apel·len a la "responsabilitat del Govern" i demanen obrir converses de forma urgent amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

En aquest mateix sentit s’han expressat els responsables de l’Associació Professional d'Agents Rurals que també han exigit aquesta trobada amb el conseller. En un fil de Twitter han assegurat que un dels punts polèmics és que la modificació exclouria aquests cossos del grup d'intervenció. “Això suposaria que la primer intervenció i coordinació de les ADF ja no es podrà fer com fins ara i quedarien a l'espera que arribessin els Bombers”, ha manifestat el col·lectiu que ha remarcat que aquest fet incidiria negativament en les tasques d’investigació de les causes dels incendis. Han advertit que “no es podrien fer amb garanties” i han recordat que “sense investigació de causes, no hi ha autoria ni prevenció”.

Fonts del departament d'Interior han assegurat que encara no hi ha res en ferm i que les modificacions de l'Infocat s'estan treballant des de fa mesos amb els actors implicats, també els ADF i Agents Rurals. Han apuntat que aquest pla el que estableix "únicament és la coordinació entre actors, respectant les competències de cadascú".

En relació a les competències, han remarcat que el pla es limita a complir la llei, que "ni atorga ni treu competències a ningú", i que els Agents Rurals continuaran tenint la competència a la investigació d'incendis. Així, han dit que perquè puguin fer aquesta feina, el coordinador operatiu del Grup d'Extinció facilitarà el seu accés a la zona calenta per garantir les mesures de protecció i seguretat

Més concretament, en el text el que es proposa és la modificació del Grup d'Intervenció (el que fa tasques d'extinció). Especifica que estarà format per Bombers i altres serveis públics d'extinció i estructures d'autoprotecció (bàsicament les ADF). Aquests últims, diu Interior, faran "accions primerenques de contenció i extinció d'incendis de vegetació i autoprotecció en situacions de necessitat urgent".

Vota el número 1

Pel 21 de juny

COL·LABORADORS