En directe: Top 25 - Llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

La platja del Rec del Molí en una imatge d'arxiu. / Foto: Ajuntament de l'Escala

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Ajuntament de l'Escala considera "injust" que es recomani el tancament de la platja del Rec del Molí per mala qualitat de l'aigua i diu que s'han agafat de referència "dades parcials" d'anys anteriors.

En un comunicat, el consistori recorda que el municipi té set quilòmetres de litoral i una quinzena de platges que es caracteritzen per la seva qualitat.

"Durant l’anterior temporada de bany (els informes de L'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) prenen com a referència els anys anteriors), la gran majoria d'analítiques de la qualitat de l'aigua fetes per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van donar puntuacions de Bona o Excel·lent a la platja del Rec del Molí", assegura.

En aquest sentit, afirmen que només en tres ocasions es van detectar alteracions temporals –que acostumen a donar-se per fets temporals com una pluja forta- i que "en tots els casos van quedar contrarestades en pocs dies per analítiques de retorn a la normalitat".

"Un cop més, considerem que és injust que es parli de tancament d'una platja o de mala qualitat de l'aigua d'aquests, agafant com a referència dades parcials d'anys anteriors", insisteixen. Especialment, afegeixen, "tenint en compte que les alteracions temporals han estat mínimes en el còmput global de la temporada".

Amb tot, remarquen que l'Ajuntament ha estat fent diverses actuacions per revisar i reparar les canalitzacions que ho requereixen a les zones properes al rec per tal d'assegurar que "cap d'elles puguin ser susceptibles d'afectar l'aigua del rec".

A més i de forma preventiva, fa tres anys es va decidir senyalitzar com a zona no apta pel bany la part de la platja més propera a la desembocadura del rec del Molí. A partir d’aquesta zona senyalitzada, hi ha un tram en què es permet l’accés de gossos, i la resta de la platja, només per a banyistes. "Entenem que aquesta és la situació que s’ha de mantenir un any més per a aquest estiu", afirmen.

L'AEMA ha demanat tancar quatre zones de bany a Catalunya per mala qualitat de l'aigua. En un informe publicat aquest divendres sobre la qualitat de l'aigua de zones de bany amb dades del 2022, l'agència torna a reclamar tancar la platja del Fòrum de Barcelona, una demanda que l'AEMA repeteix des del 2019. A banda de la platja del Fòrum, l'AEMA suma en el document d'enguany tres zones més de bany a Catalunya que defensa s'han de tancar per mala qualitat de l'aigua. Es tracta de la platja del Rec del Molí, a L'Escala, part de l'estany de Banyoles i el pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu.