En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els contenidors cremats del carrer Bernat Boades. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona és, de llarg, la ciutat de les comarques gironines amb més serveis per incendis de contenidors.

L'any passat van ser 117 les vegades que els Bombers van haver de sortir del parc per apagar-los i aquest 2023 tot apunta que se superarà la xifra.

Només en els primers 5 mesos de l'any ja hi ha hagut més de la meitat de les sortides que les de tot el 2022. I cal tenir en compte que a cada sortida, els Bombers solen apagar més d'un contenidor. En aquest sentit, els dos darrers mesos han estat especialment complicats. A tall d'exemple, a l'abril es van cremar una vintena de contenidors al centre de Girona.

Darrere de la capital del Gironès hi ha la seva veïna, Salt, amb 41 intervencions. Això fa que els efectius que hi ha al parc de Girona hagin hagut de sortir una mitjana de vint vegades al mes per apagar contenidors, ja que són els que donen resposta també a Salt.

Tot plegat suposa una mobilització de recursos important, ja que quan s'han d'activar molts efectius i el parc queda descobert, altres bombers d'altres localitats han d'anar a assegurar-lo. A més, un dels problemes principals, assenyala el cap del cos a la Regió de Girona, Jordi Martín, és que un incendi en un contenidor deriva en altres problemes.

En aquest sentit, Martín explica que moltes vegades han d'acabar apagant també cotxes aparcats a prop o, en el pitjor dels casos, pot acabar amb un foc habitatge i afectacions a façanes, com va passar el mes d'abril en diversos carrers del centre de la ciutat de Girona.

A més, Martín recorda que la crema de contenidors sol ser a la nit, i per tant amb la gent a casa. Això fa que moltes vegades hi hagi problemes d'inhalació de fum quan afecta també una façana i cal evacuar els veïns. "Això és un risc evident per a les persones i és un servei que es pot complicar", remarca el cap dels Bombers a Girona.

Els contenidors cremats a Girona i Salt situen el Gironès com la comarca amb més sortides per part dels Bombers. En total n'hi ha hagut 110. A l'Alt Empordà s'han fet 83 serveis des de principi d'any, la majoria (33) a Figueres. Al Baix Empordà s'han fet 45 sortides per apagar contenidors, a la Selva 26, al Pla de l'Estany 19 i al Ripollès només quatre.

La ciutat catalana que acumula més serveis és Badalona amb 86, seguida de Tarragona amb 77, l'Hospitalet de Llobregat 65, el Prat de Llobregat 64 i Girona amb 62. En el cas de Barcelona, compta amb un cos de Bombers propi que són els qui fan el servei.

En el conjunt de Catalunya, fins al 31 de maig els Bombers han fet 1.772 sortides per apagar contenidors. L'any 2022 van ser 4.091.

La Policia Local de Salt va detenir el 26 de maig el presumpte autor de la crema d'una vintena de contenidors a Girona. L'incendi va provocar danys importants en façanes d'edificis i en diferents vehicles que estaven aparcats a prop dels carrers Bernat Boadas, Bonastruc de Porta i Santa Eugènia. A través de diferents imatges, els agents van identificar un dels presumptes autors de la crema i van poder comprovar que vivia a Salt.

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS