En directe: La dansa catalana

 Llagostera Ràdio on-line

Façana dels Jutjats de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un any i mig per a un judici ràpid. Aquesta és la situació al jutjat penal 6 de Girona, amb competència exclusiva en matèria de violència contra la dona.

El president en funcions de l'Audiència de Girona, Adolfo García Morales, ha subratllat que aquest òrgan judicial està "bastant col·lapsat" i que té un 50% d'assumptes pendents més.

A la càrrega de feina del jutjat s'hi ha sumat una situació excepcional que l'ha saturat. La magistrada que hi havia va cursar baixa per malaltia deixant pendents una vuitantena de sentències. Com que no s'ha pogut reincorporar, s'han hagut de tornar a repetir tots aquest judicis.

Això fa que actualment el penal 6 no tingui forats a l'agenda i els judicis ràpids que arriben des del jutjat d'instrucció no es poden assenyalar fins abans del novembre del 2024. El president en funcions de l'Audiència ha subratllat que "ràpid i novembre del 24 haurien de ser paraules incompatibles". A més, hi ha 200 procediments ordinaris pendents d'agendar i que s'hauran de fixar a més de disset mesos vista.

Per revertir el col·lapse, es va nomenar una magistrada exclusivament per fer i sentenciar aquests 80 casos. A més, també hi ha un jutge d'adscripció territorial que dona suport a tots els jutjats penals que hi ha a Girona, per alleujar la sobrecàrrega dels òrgans judicials.

Adolfo García Morales ha presentat aquest dilluns la memòria judicial del 2022, que radiografia la situació als 58 jutjats de les comarques gironines i les quatre seccions de l'Audiència de Girona. Després d'analitzar la càrrega de feina, la memòria situa tres necessitats com "les més urgents" per al sistema judicial de la demarcació. Són la creació d'una plaça de magistrat a la secció segona de l'Audiència (àmbit civil), un jutjat de primera instància a Girona i un jutjat mixt (de primera instància i instrucció) a Figueres.

El president en funcions ha remarcat que els jutjats de primera instància del partit judicial de Girona tenen un sobre "elevadíssim" d'assumptes que justifiquen que se'n creï un més. En concret, esta un 140% per sobre de mòdul, que és la xifra de casos òptim que fixa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per al bon funcionament d'un jutjat. En el cas de Figueres, han detectat un 60% més d'entrada d'assumptes tant de l'àmbit civil com penal.

"Sembla que les tres peticions estan en marxa tot i que no sabem quan podrà ser. Per demanar en demanaríem més, però sembla que la carta als reis no arriba per a més que aquests tres i si els aconseguim ja ens podríem donar per molt satisfets", ha exposat García Morales.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS