En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La platja del Rec del Molí en una imatge d'arxiu. / Foto: Ajuntament de l'Escala

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 96,1% de les platges catalanes ha obtingut la qualificació d'excel·lent en el primer control de la qualitat de l'aigua que ha fet l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aquesta temporada.

Pel que fa al 3,9% restant, la puntuació ha estat bona. Aquestes anàlisis formen part del pla de control i vigilància de les aigües de bany que l'ACA efectua per garantir la salubritat d’aquests punts.

La previsió és que entre el 15 de juny i el 30 de setembre d'enguany es duguin a terme nou mostrejos a les platges i cinc a zones de bany interiors, a més d'actuacions de vigilància, prevenció i difusió.

El balanç de l'ACA arriba després que la setmana passada es fessin públics els resultats elaborats per l’Agència Europea del Medi Ambient sobre la platja del Fòrum (Sant Adrià de Besòs) i la del Rec del Molí, a l’Escala (Alt Empordà). Aquest informe aconsellava la prohibir el bany i implantar mesures preventives.

D’acord amb l’ACA, aquest document ha calculat els resultats de la qualitat de l'aigua basant-se en les dades acumulades en els mostrejos que s'han fet en els darrers quatre anys (2019 a 2022) i fent un tractament estadístic de les dades. “Es tracta doncs d’una valoració estadística i no de resultats recents”, ha apuntat l’ACA.

En aquest sentit, l'ACA ha assegurat que els resultats dels seus controls en aquests dos punts, que van tenir lloc la setmana del 12 de juny, han revelat “una qualitat excel·lent de l’aigua, el que significa que són aptes pel bany”.

De fet, segons l’organisme, els resultats analítics fets per l'ACA durant el 2022, de juny a setembre, van indicar que la qualitat de la platja del Fòrum era excel·lent en vuit dels mostrejos fets, bona en dos mostrejos i només en un dels controls es va produir una alteració puntual de la qualitat “a causa de les intenses pluges que van afectar al litoral central a finals d’agost". L'ACA ha explicat que transcorregudes 48 hores l'aigua va recuperar-se.

En el cas de la platja del Rec del Molí, ha dit que durant el 2022 la qualitat de l'aigua va ser excel·lent en sis mostrejos, bona en quatre i en tres dels controls es va produir una alteració puntual de la qualitat. L'ACA ha apuntat que l’Ajuntament de l’Escala ja s'ha compromès a desenvolupar exàmens addicionals per a identificar les possibles causes.

Amb tot, l’ACA ha recordat que les platges més properes a la desembocadura del Besòs i del rec del Molí estan acordonades com a mesura preventiva. “Quan es detecta una alteració puntual de la qualitat a la platja sempre s’informa a la ciutadania(bandera groga o vermella) i es publica un avís de precaució a l’aplicació d’informació diària de l’estat de les platges”, ha apuntat l’ens.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS