En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Una professional fa un taller dins de la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària del Santa Caterina. / Foto: IAS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut està exportant el programa ambulatori d'atenció dels Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) que s'ha implementat als centres de salut mental de Girona a tot Catalunya.

Es tracta d'un model que es va començar a implementar el 2005 a les comarques gironines i que preveu un sistema d'atenció integral i esglaonat.

Amb aquest programa s'atén als pacients de forma transversal i multidisciplinària en els centres de salut mental, els hospitals de dia i en casos d'hospitalització total.

Amb aquest sistema s'assegura l'accessibilitat territorial de totes les persones, la continuïtat amb les cures i la presència de professionals experts en TCA en cada nivell assistencial.

El 2019 l'Associació Contra l'Anoèxia i la Bulímia va donar el premi Mirall al projecte gironí per la qualitat de l'excel·lència en l'atenció a les persones. Ara, el Departament de Salut ha decidit exportar-lo a la resta de regions sanitàries de Catalunya.

Els Trastorns de Conducta Alimentària són malalties complexes i de llarga evolució. Un dels factors clau és poder identificar els primers signes i promoure una bona orientació des de l'atenció primària per tal de fer un diagnòstic precoç i iniciar un tractament especialitzat tan ràpid com sigui possible.

Amb l'objectiu d'estendre les actuacions de promoció de la salut i prevenció dels TCA, l'Institut d'Assistència Sanitària ha organitzat un calendari d'accions formatives interprofessionals impartides pels treballadors del programa dels TCA de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.

El divendres de la setmana passada es va fer la primera formació a l'hospital Santa Caterina de Salt, enfocada als Referents de Benestar Emocional Comunitari, dietistes, nutricionistes i personal d'infermeria que hi ha a l'atenció primària. L'objectiu és tenir els coneixements i les estratègies necessàries per fer la prevenció adequada i conèixer el circuit assistencial en cas de TCA.

A les comarques gironines, el programa va tenir un augment del 70% en la demanda entre el 2019 i el 2022. Abans de la pandèmia s'havien atès 460 casos mentre que l'any passat en van ser 776. En l'hospitalització parcial els atesos també van créixer de 24 pacients el 2019 a 86 en tancament el 2022.

La cap del programa d'atenció dels TCA a Girona, Glòria Tràfach, assegura que el confinament va suposar un augment de nous casos i també de prevalença. És a dir hi va haver moltes recaigudes de casos ja identificats i els que estaven en tractament van empitjorar. Això va fer que s'haguessin d'intensificar els tractaments en nivells assistencials d'hospitalitzacions parcials i totals.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS