En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, i Andreu Montbrú, coordinador secretaria acció sindical del sindicat, en una roda de premsa. / Foto: Marta Vidal (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat USTEC-STEs (IAC) ha amenaçat amb una nova vaga el proper setembre si no tanquen un acord amb Educació abans que acabi el curs per revertir les retallades.

Pel sindicat, l'acord ha de recollir, com a mínim, el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i la garantia d'un termini de cobrament; l'equiparació salarial per a tot el professorat de l'FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys.

A més, demanen a la nova consellera, Anna Simó, que quedi escrit el compromís del departament per negociar el calendari escolar i treballar per a un nou pacte d'estabilitat. En roda de premsa, USTEC ha afirmat que les negociacions "estan avançades" i que l'acord "és possible".

Segons ha defensat el coordinador de la secretaria d'acció sindical d'USTEC, Andreu Montbrú, el sindicat "se sent amb força" després dels canvis que hi ha hagut en els últims dies dins el Govern i que han acabat amb el cessament del titular d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. "Reforça la nostra crítica i posició de no acceptar qualsevol acord", ha assegurat.

En la mateixa línia, el sindicat ha demanat a la nova consellera, Anna Simó, que el canvi "no pot ser només cosmètic", sinó que ha de ser un canvi "en el tarannà i governança" del departament. "Hem de deixar enrere l'etapa del desprestigi als docents, la propaganda, el màrqueting i passar a l'etapa del diàleg i escolta per generar consensos", ha defensat. En aquest sentit, USTEC ha afirmat que "confia" que podran tancar un nou acord amb Simó.

Pel sindicat, hi ha una sèrie de mesures que són de "mínims" per tal de poder rubricar un pacte abans que acabi el curs i tancar "el cicle de confrontació" dels dos últims anys. En aquest sentit, demanen un acord que inclogui el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i la garantia d'un termini de cobrament; l'equiparació salarial per a tot el professorat de l'FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Aquests són tres punts en què, segons el sindicat, les posicions estan més acostades atès que fa mesos que s'estan negociant i que el passat mes de gener el departament ja es va mostrar favorable a assumir-les.

Tanmateix, USTEC exigeix mantenir sobre la taula la negociació per la retirada del nou calendari escolar, que el pròxim curs començarà el dia 6 de setembre. El sindicat assumeix que per al curs vinent és difícil aconseguir algun canvi, però insten el departament a deixar escrit el seu compromís a mantenir aquesta negociació oberta. La voluntat del sindicat és que el curs escolar torni a començar el 12 de setembre, com s'havia fet fins ara.

Pel sindicat, el "gran error" del mandat de Cambray va ser la "imposició" del nou calendari. "Van començar amb error, una aposta del conjunt del Govern i que va passar per sobre de la negociació col·lectiva, i aquest error ha estat arrossegat durant dos anys i ha acabat amb el cessament del conseller", ha manifestat Montbrú.

També sobre el calendari, el sindicat exigeix a la nova conselleria que tombi la mesura de fer obligatòria la presencialitat dels docents durant el juliol, que ara com ara no s'aplica perquè el departament va imposar una moratòria.

A banda, un altre dels "serrells" que s'han d'acabar de tancar és un nou pacte d'estabilitat per les persones que van quedar sense places en la darrera convocatòria del Concurs de Mèrits. El sindicat calcula que més de 4.000 docents amb més de 5 anys d'experiència es van quedar sense lloc. Davant d'això, demanen que durant el primer trimestre del curs vinent es tanqui un acord per tirar endavant un nou pacte d'estabilitat.

"Aquests són els elements, pensem que és possible i que no estem tan lluny, per això emplacem a la nova consellera a acostar posicions per tancar l'acord", ha afirmat Montbrú.

El sindicat posa com a termini per firmar el pacte la setmana vinent, coincidint amb el final d'aquest curs i el ple monogràfic que s'ha de celebrar al Parlament sobre Educació. "Entenem que si a finals de juny no hem pogut acostar posicions, no podrem acceptar començar el curs amb normalitat", ha conclòs.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS