En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El cartell de la campanya 'La meva piscina no discrimina' dissenyada per l'il·lustrador Javirroyo. / Foto: Nia Escolà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern està treballant per estendre el dret a fer topless a les piscines comunitàries a través dels administradors de finques que seran els que hauran de garantir que no hi hagi casos de discriminació.

Així ho ha anunciat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, amb la presentació de la campanya 'La meva piscina no discrimina' dissenyada per l'il·lustrador Javirroyo on es posa l'accent en els drets dels usuaris. També es faran arribar a les piscines públiques.

"La llei s'aplica per a tothom i les d'igualtat no son recomanacions, són tant lleis com les altres", ha dit Verge. L'objectiu final no és només sancionar les males pràctiques -els usuaris podran denunciar incompliments- sinó sobretot "erradicar les discriminacions".

Aprofitant que fa poques setmanes que s'han configurat els nous ajuntaments, el Departament d'Igualtat i Feminismes ha posat en marxa una campanya informativa on es recorden els drets dels usuaris de piscines públiques i comunitàries.

Així, cap d'ells pot prohibir el topless, l'alletament a un infant ni altres situacions de discriminació, emparades per la llei vigent, com podria ser prohibir l’accés amb vestits de bany que tapin més parts del cos o impedir l’entrada a cap col·lectiu pel seu origen o ètnia com grups de joves racialitzats o famílies gitanes.

La circular que han enviat als ajuntaments -la mateixa que ja els van fer arribar el març- també assenyala que aquestes prohibicions exclouen una part de la població de l’accés a determinats serveis i vulneren la lliure elecció de cada persona sobre el seu propi cos.

La idea, segons Vergés, és que no només les piscines sinó també les ordenances municipals s'actualitzin amb la llei vigent. La consellera Tània Verge ha recordat que cap ajuntament pot aplicar normatives municipals que no s’adeqüin a la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació. Enguany, a més, s'ha volgut anar més enllà. En el cas de les piscines comunitàries, també s'ha començat a treballar amb els col·legis d'administradors de finques de Catalunya per garantir que la normativa també es complirà en aquests espais privats.

Segons Verge, "portar un vestit de bany que cobreixi els genitals i voler-se refrescar són les dues úniques condicions per poder accedir a una piscina municipal a Catalunya" i ha recordat que "això que sembla tan obvi i senzill no ho ha sigut durant molt de temps, especialment per a les dones, que han vist com se'ls exigia que es cobrissin els pits o que se'ls prohibia alletar els seus fills i filles, com també per altres col·lectius a qui se’ls denegava l’entrada".

L'estiu passat l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació va tenir coneixement de diferents casos de discriminació a les piscines públiques.

"La meva piscina no discrimina. A les piscines de Catalunya hi ha lloc per a totes i tots" és el lema dels cartells que el departament farà arribar a tots els ajuntaments perquè els col•loquin a les piscines municipals.

Està format per un cartell central i quatre vinils que proposen un recorregut dins de les instal·lacions de les piscines en què, mitjançant el joc i la descoberta, grans i menuts poden fer-se seus missatges molt simples i entenedors contra les diferents discriminacions que cada estiu es repeteixen arreu.

Els vinils mostren situacions de discriminació diferents. El primer vinil fa referència a la pressió estètica i a la diversitat de cossos. Un segon vinil mostra que tothom pot fer ús de les piscines sigui quin sigui el seu origen, raça o ètnia; el tercer vinil il·lustra que no es pot discriminar per motius d’identitat de gènere o orientació sexual i el quart vinil fa referència a la necessitat d’acabar amb les conductes sexistes i masclistes a les piscines.

La campanya també vol ser una crida a aquelles persones i col·lectius que fins ara s’han sentit exclosos o que han sentit que no hi havia lloc per a elles a les piscines, a ocupar l’espai i fer-les servir.

L'Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació, creada el març del 2022, té capacitat sancionadora en cas d'infraccions per motius de gènere, color de pell, religió i altres. Les sancions tenen una forquilla que van des dels 300 euros fins als 500.000 euros en funció de la gravetat. La consellera ha recordat que els particulars poden denunciar-ho a l'oficina de forma presencial o telemàtica i que altres denúncies també els han arribat de forma pública en campanyes com Mugrons Lliures.

D'altra banda, la consellera ha remarcat que l'objectiu final no és posar sancions sinó "impulsar canvis socials i culturals per erradicar les discriminacions i deixar de naturalitzar-les". I ha admès que cal treballar-ho conjuntament amb els actors públics i privats per avançar en aquesta direcció i fer que la llei es compleixi. "Comptem no haver de sancionar cap ajuntament perquè totes les ordenances municipals s'adequaran a la llei", ha afirmat.

De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha dit que la piscina municipal de la ciutat "ha sigut sempre un espai de trobada i respecte" en els seus 90 anys d'història i ha afegit que "accions com aquesta ajuden a fer passos endavant per acabar amb les discriminacions". En aquesta localitat el topless està permès des de fa més de deu anys.

A la presentació, l'il·lustrador Javirroyo ha explicat que l'encàrrec que li han fet ha sigut "un regal" perquè posa el focus en la importància d'aquests "refugis climàtics i de llibertat " i que ho ha intentat expressar amb dibuixos "molt lluminosos i senzills" per fer arribar el missatge al màxim de gent. A la presentació també hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS