En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels actes celebrat a la UdG en el marc del XLII Congrés d'Economia i Salut. / Foto: Ariadna Reche (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Universitat de Girona ha acollit aquesta setmana entre dimecres i divendres el XLII Congrés d'Economia i Salut, que se celebra anualment en alguna localitat de l'Estat.

Aborda temes relacionats amb el sector salut des d'una mirada econòmica.

Enguany, les ponències s'han centrat en temes com la despesa sanitària, les desigualtats, l'atenció integrada, la demència o l'impacte del canvi climàtic en la salut. I també s'ha parlat de nous models tecnològics, que ajuden a l'atenció de pacients en l'àmbit sanitari.

"Hem parlat de TIC i salut; de com nous models de relacionar-nos amb la tecnologia poden ajudar a donar atenció a les persones, a reduir les desigualtats i les llistes d'espera", ha explicat La presidenta de l'Associació d'Economia de la Salut, Anna Garcia, que ha destacat "la importància dels robots que estan demostrant ser eficients i efectius". De moment, no s'ha parlat d'IA i esperen "poder fer-ho l'any que ve".

A més, el congrés ha posat el focus en la problemàtica de la reducció de l'eficiència del sector des del 2020. Segons ha detallat l'investigador principal de la Red Española de Costes Hospitalarios (RECH), Francesc Cots, l'impacte de la Covid ha trencat la tendència de l'última dècada a l'Estat: "Des del 2009 i fins al 2019, els hospitals van tenir millor eficiència i millors resultats cada any. Amb la pandèmica, ho hem perdut pràcticament tot, tornant a l'eficiència de partida del 2009".

Una davallada que, tal com explica Cots, no s'ha recuperat gens durant aquests anys i que fa pensar que tampoc ho farà enguany. "El 2023 la relació de cost i activitat no sembla que estigui tornant", diu Cots, que alerta però que cal esperar a recollir les dades de costos que faciliten cada any els 35 hospitals de l'Estat que integren la REDH.

Sobre aquesta problemàtica, el sector considera que hi ha dues causes principals que cal abordar per revertir la situació: "l'augment de la despesa i la baixada de la productivitat". Per una banda, tal com expliquen des del congrés, "han augmentat els costos derivats de l'impacte de la pandèmia". I, a més, "les llistes d'espera s'han fet més llargues perquè els esforços per frenar la Covid van desatendre altres àrees que ara estan saturades".

En xifres, i segons detall Cots, el sector calcula que "el cost de la Covid pels hospitals estatals entre el 2020 i el 2021 va ser de 458 MEUR". Una xifra que "representa un 13% del pressupost normal del cost hospitalari d'anys anteriors" i ha afectat aquesta eficiència del sector salut.

"Hem de ser capaços de recuperar la situació inicial, però sembla difícil perquè el volum de despeses es manté i es preveu afegir-hi la crisi de proveïments derivada de la guerra d'Ucraïna", afirma l'investigador principal de la RECH que també és el director de Control de Gestió de l'Hospital del Mar.

Enguany, al XLII Congrés d'Economia i Salut celebrat a Girona hi ha participat uns 300 professionals del sector. La presidenta de l'Associació d'Economia de la Salut, Anna Garcia, ha detallat que són "més que l'any passat" quan n'hi van assistir 250. I s'ha mostrat satisfeta de l'acollida del congrés, que es va reprendre el 2022 després de dos anys d'aturada per la Covid.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS