En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El responsable d'Educació d'UGT a les comarques gironines, Jordi Perales, en una roda de premsa a la seu del sindicat. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Gairebé 10 anys després del decret de plantilles que s'aplica a Educació, UGT a les comarques gironines ha fet una investigació per constatar males praxis que hi ha per part de les direccions d'alguns centres en la contractació de professorat.

En tres casos, delegats sindicals s'han presentat en processos de selecció que s'han convocat en alguns centres públics de Girona i en tots ells han constatat algunes irregularitats.

En una de les entrevistes, des del sindicat UGT recriminen que només hi havia dues persones fent-la, quan la normativa exigeix que en siguin tres: el director (com a cap de recursos humans del centre), un membre de l'equip directiu o un coordinador de cicle i una persona del consell escolar. En aquesta ocasió, el delegat es va trobar amb el director del centre i un membre de l'equip directiu.

En el segon cas, la direcció va citar el delegat sindical, per una entrevista a les nou del matí, el dia abans a les set del vespre. Després de no respondre, el centre es va posar en contacte amb ell i el delegat va recordar que havien de convocar l'entrevista fora de l'horari lectiu per garantir l'assistència dels interessats. Com que no va ser així, el centre va enviar un correu al delegat dient que entenien que no estava interessat en la plaça.

L'últim dels casos és el més sorprenent, segons el responsable d'Educació a UGT de les comarques gironines, Jordi Perales. En aquesta investigació, l'entrevistat es va trobar amb una persona del claustre i va dir que ni la directora ni la cap d'estudis podien fer l'entrevista i seria ella sola i ja els hi passaria les notes. Perales assegura que en aquest cas "no es complia cap condició" perquè l'entrevista tirés endavant.

Segons el responsable d'UGT de la demarcació gironina, aquestes irregularitats són una mostra que les entrevistes són un tràmit i que en la majoria de casos les places ja estan donades. De fet, tenen constància que algunes de les places perfilades (que són les que poden convocar processos de selecció a partir d'entrevistes) s'han donat a familiars de l'equip directiu.

Aquestes situacions de mala praxi s'han denunciat en reiterades ocasions a la direcció dels Serveis Territorials d'Educació però el sindicat afirma que no obtenen cap resposta per part de l'administració.

Per això han decidit que seguiran impulsant aquestes investigacions d'entrevistes i totes aquelles irregularitats que detectin les portaran a institucions de control com ara la Bústia Ètica, l'Oficina d'Antifrau o el Síndic de Greuges. A més en el cas en què detectin que hi hagi informació falsificada (com pot ser la signatura d'un procés per part de persones que no hi eren a l'entrevista) asseguren que ho portaran a la fiscalia perquè investigui si hi ha indicis de delicte.

Perales ha remarcat que no vol anar "en contra de ningú" però assegura que hi ha determinats centres que utilitzen la normativa actual per "pervertir el sistema". En aquesta línia, la responsable del sindicat a Catalunya, Lorena Martínez, ha afegit que el que fan alguns centres és "donar places públiques a dit i això no es pot tolerar".

Martínez ha detallat que ja han demanat a la nova consellera d'Educació que derogui el decret de plantilles. De tota manera, la responsable d'Educació a UGT Catalunya no confia en què l'actual Govern el tiri enrere i per això reclama que "com a mínim" es faci un "protocol" per garantir la transparència en tots aquests processos.

Des d'UGT afegeixen que estan d'acord en què els centres puguin cobrir places amb un perfil determinat, perquè això permet als centres desenvolupar projectes educatius interessants. Tot i així lamenten que les direccions utilitzin "el seu poder" per convocar places que acaben donant a persones en concret i que al final tampoc s'acaba desenvolupant el perfil de docent que demanaven en un inici.

Perales ha assegurat que en molts casos hi ha direccions que han convocat places per a docents que facin matèries en anglès, com ara ciències, matemàtiques o història. Però després de contractar la persona, aquesta matèria no s'acaba fent en anglès.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS