En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Drets Socials ampliarà la plantilla en 29 professionals que desenvoluparan algunes de les actuacions incloses en l’estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència.

Aquest full de ruta, aprovat pel Govern l’any passat, té l’origen en la Barnahus, un servei pioner d’atenció a infants i adolescents que han patit abusos sexuals que es va posar en marxa a Tarragona però que s’està estenent arreu de Catalunya per oferir una actuació i una intervenció coordinades dels departaments de la Generalitat en un sol espai.

L’estratègia inclou actuacions com ara el desplegament territorial de fins a 12 serveis Barnahus més o la creació d’una oficina tècnica d’atenció i suport a les víctimes. L’acord aprovat aquest dimarts per l’executiu suposarà la incorporació de 26 tècnics que actuaran de referents als territoris on s’activaran els nous serveis i seran responsables de dur-ne a terme la supervisió i d’exercir la coordinació i col·laboració necessàries entre departaments i institucions.

El Govern té previst posar en funcionament abans de finals d’any les noves Barnahus a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.

També es contractarà el personal que formarà part de l’oficina tècnica d’atenció i suport a les víctimes que han patit abusos sexuals en la infància i l’adolescència. Concretament, aquest organisme estarà integrat per una persona responsable, una tècnica en psicologia i una persona de suport administratiu.

D'altra banda, el Govern ha aprovat un nou programa de subvencions per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal. El Departament d’Igualtat i Feminismes destinarà un import total de 7,3 milions d’euros perquè ajuntaments i consells comarcals puguin desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori durant els anys 2023 i 2024, com per exemple la creació i reforç de punts liles o la creació d’itineraris segurs.

Les subvencions van destinades especialment a propostes de prevenció estructural que puguin perdurar en el temps, com parades de transport a demanda; xarxes i espais de suport davant les violències masclistes; espais de cura emocional organitzats després d’un cas de violència masclista amb impacte comunitari, o la construcció de xarxes d’establiments que puguin detectar casos de violència masclista, com ara comerços de proximitat, bars, farmàcies o equipaments públics i comunitaris.

En concret, es destinaran 5,1 milions d’euros durant el 2023 i 2,2 milions d’euros durant el 2024. La convocatòria d’aquestes ajudes s’emmarca en el nou Pla Nacional per a la Prevenció de les Violències Masclistes, que es presentarà abans de finals d’any.

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha intensificat durant aquest estiu la prevenció de les violències masclistes en l’oci i els espais públics davant l’increment d’activitats multitudinàries com concerts i festes majors. Per segon any consecutiu, s’han posat en marxa les formacions adreçades a les treballadores i treballadors dels ens locals i les entitats que gestionen els Punts Liles, per tal de millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci i l’espai públic.

Els cursos s’han ofert bàsicament durant els mesos de juliol i agost, però s’allargaran fins a finals d'any. En conjunt, es formaran més de 1.700 persones i s’arribarà a 150 municipis d’arreu de Catalunya.

Vota el número 1

Pel 20 de setembre

COL·LABORADORS