En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El campanar i l'esglèsia de Sant Romà de Sau ben visibles, prova de la sequera extrema que viu l'embassament. / Foto: Àlex Recolons (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha indicat que l'ens ja ha enviat requeriments per excés de consum d'aigua a 170 municipis i 41 indústries de tota Catalunya.

Ho ha dit en una entrevista a TV3 en què ha detallat que per primera vegada aquestes notificacions inclouen un avís sobre la possibilitat d'incoar un expedient de sanció.

Ha detallat que s'han fet arribar després de l'estiu, un cop finalitzada la moratòria que va aprovar el Parlament sobre aquestes penalitzacions.

Reyes ha assegurat que aquests requeriments demanen explicacions als responsables i els insten a reduir el consum. Alhora, avisen que si no s’hi posa solució de forma immediata, se’ls pot incoar un expedient sancionador.

Tot i que les quantitats econòmiques que corresponen a les penalitzacions lleus són baixes, el director de l’ACA ha advertit que les greus i molt greus són molt més significatives. En aquest sentit, ha afirmat que en darrer terme poden arribar a assolir els 200.000 euros.

Reyes ha reconegut que la situació que es viu a Catalunya és molt preocupant i han assenyalat que els embassaments es troben al 20% de la seva capacitat, és a dir, en una situació similar a la que va registrar-se el mes de març de 2008, quan el país va viure un dels episodis de sequera més extrems.

Amb tot, ha insistit en què la capacitat de reacció actual és molt més elevada perquè en els darrers anys s’han construït dessaladores com la del Prat i també perquè s’han impulsat mesures i polítiques per reduir el consum d’aigua en tots els sectors. “Els embassaments s’han situat en el 20% en 36 mesos i l’any 2008 aquesta xifra va assolir-se en només 18 mesos”, ha recordat.

“Tenim un Pla de Sequera que és una meravella”, ha defensat el director de l’ACA que ha dit que gràcies a aquesta eina el Govern ha pogut anticipar-se i anar aplicant les restriccions de forma progressiva. “S’ha garantit l’abastament ciutadà amb el mínim impacte en les activitats econòmiques”, ha comentat.

Ha reconegut que la manca de pluges durant el mes de setembre, a excepció de les que van afectar les Terres de l’Ebre, i la baixa probabilitat de noves precipitacions en les properes setmanes, conduiran a l'entrada en situació d’emergència el mes de desembre.

"Si plou el mínim històric ens hi trobarem al desembre", ha predit Reyes ha afegit que aquesta quantitat és extremadament baixa. Per això mateix ha considerat que en el pitjor dels cassos la fase d'emergència podria avançar-se una setmana o dues.

El director de l'ACA ha dit que “no es pot descartar cap actuació, ni portar vaixells amb aigua com el 2008”. Ha considerat que és més òptim invertir en infraestructures de llarg recorregut abans que en solucions efímeres.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS