En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Visualització amb el percentatge de volum d'aigua diari als embassaments que pertanyen a les conques internes des del 2000. / Foto: ACA

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nivell de reserves dels pantans gestionats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està per sota del llindar d'excepcionalitat (25%) per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008.

S'apropa a una situació d'emergència (16% de reserves) a què no s'ha arribat mai fins ara. Els nivells no han parat de baixar des de maig del 2021, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any.

La situació anterior a aquesta crisi era d'abundància d'aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Gloria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.

Per embassaments, el de Darnius Boadella (a un 15,9%) i el de Riudecanyes (4,5%) estan al nivell més baix des que es recullen dades. D'altres, com el de la Baells, la Llosa del Cavall, Siurana i Susqueda s'apropen als mínims. És també el cas de Sau, que va caure al 6,5%, el percentatge més minso des de l'inici de segle aquest març, quan el Govern va decidir desembassar aigua cap a Susqueda per preservar la qualitat de l'aigua. Quan va acabar l'operació, el volum va pujar progressivament fins al 31,9% l'1 de juliol, però des de llavors, el pantà ha tornat a recular de manera constant fins al 16,7% actual.

Fonts de l'ACA expliquen que la sequera actual és molt més "llarga i greu" que la de fa 15 anys, ja que en l'episodi actual les pluges no han estat quantioses durant més de 30 mesos, mentre que en l'anterior, l'escassetat de precipitacions va durar 18 mesos. Amb tot, s'ha trigat més a arribar al mateix nivell als embassaments principalment gràcies a l'ampliació de la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera, que ha passat de 10 a 20hm3 per any des del 2008, i de la construcció de la dessalinitzadora del Llobregat, amb 60 hm3 per any. A més, la infraestructura de la Tordera està ara connectada a la xarxa de l'àrea metropolitana.

D'altra banda, segons l'ACA, entre el 2022 i el 2023 s'han aportat uns 70 hm3 d'aigua regenerada en el tram final del Llobregat. Les dues mesures iniciatives han aportat al voltant de 240 hm3 addicionals en els dos anys, una quantitat equivalent a la capacitat del pantà de Susqueda.

Les línies d'ajuts a ajuntaments per a resoldre fuites en xarxes de subministrament i pel transport de camions cisterna també juguen el seu paper a l'hora d'endarrerir els efectes de la manca d'aigua. "Fa 15 anys no teníem les infraestructures d'ara, fa mesos que hauríem arribat a la situació d'emergència", expliquen les mateixes fonts.