En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un treballador d'una empresa càrnia de les comarques gironines. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Allò que ja va començar a intuir-se a principis d'estiu, amb les dades d'agost s'ha fet evident: les exportacions gironines s'alenteixen. De moment continuen creixent, però cada vegada ho fan a un ritme més baix.

I això reflexa, de retruc, un alentiment de l'economia exterior.

Les dades parlen per elles mateixes: si al maig l'increment mitjà de vendes a l'estranger va ser del 8%, al juny aquest percentatge va davallar al 5,5%, al juliol va situar-se al 2,7% i l'agost s'ha tancat amb un augment de tan sols l'1,5%.

Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques el ministeri, durant aquest mes les empreses gironines han exportat productes per valor de 581.790.040 euros. I novament, l'estadística reflexa que, per volum, el sector que continua capitanejant les vendes a l'exterior és l'agroalimentari. De fet, durant l'agost ha concentrat la meitat de les exportacions (291,4 milions d'euros).

Ara bé, a diferència d'altres mesos, aquest cop el sector ha perdut embranzida a l'exterior i les seves exportacions entren en registres negatius. En concret, en comparació amb l'agost del 2022, han baixat un 1,2%. Un descens que, en gran part, s'explica per la situació de les càrnies (que sobretot, treballen amb canals i elaborats del porc). En aquest cas, d'un any per l'altre, les exportacions del clúster gironí han baixat un 5,5% (passant dels 181,46 MEUR de l'agost del 2022 als 171,93 del d'aquest any).

A més de l'agroalimentari, un altre dels sectors que és punta de llança de l'economia gironina, els fabricants de maquinària, també baixa en exportacions. Segons recull l'estadística de comerç exterior, dels 43,18 milions d'euros que aquestes empreses van facturar a l'exterior l'agost del 2022, ara s'ha passat als 39,94 milions d'euros.

No són, però, els únics productes gironins que perden presència a l'exterior. Entre d'altres, també cauen en exportacions el paper i el cartró, els aparells i material elèctric, els preparats alimentaris o la llet i els seus derivats.

Per contra, però, a l'altre costat de la balança -es a dir, els que guanyen en exportacions- s'hi troben les químiques (un sector dins el qual hi ha les farmacèutiques). Després de tancar un juliol a la baixa, ara les seves empreses tornen a impulsar-se i tanquen l'agost amb un increment del 10,9% i un volum de vendes a l'exterior de 85,3 MEUR (cosa que torna a situar-les com el segon sector en importància, per darrere l'agroalimentari).

En paral·lel, també creixen en exportacions altres empreses i subsectors com el cafè (de 10,6 milions d'euros de l'agost del 2022 als 15,2 d'aquest any), el mobiliari (d'11,5 milions d'euros a 14,2) o els sucres (de 8,7 milions d'euros a 10,9) o l'alumini (de 4,2 milions d'euros a 7,3).

Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest agost, des de la demarcació s'han fet exportacions per valor de 135,72 milions d'euros cap al país gal (l'any passat, van ser-ne 131,18 milions d'euros). També creixen les vendes de productes gironins cap a Portugal, Itàlia i Alemanya, els tres països que segueixen França en el rànquing.

Allò destacat d'aquest agost, però, i que també és un reflex de la situació que viu el clúster carni, és el descens de vendes cap a la Xina. Perquè d'un any per l'altre, les exportacions cap al gegant asiàtic han caigut a la meitat (passant dels 54,72 milions d'euros als 27,38). I això, de retruc, ha fet que de representar el segon destí per als productes gironins a l'agost del 2022, ara la seva posició hagi caigut fins a situar-se al cinquè.

De moment, l'alentiment de les exportacions no fa ressentir l'acumulat d'aquest 2023. Sobretot, per la bona tònica que va viure el sector exterior gironí durant el primer trimestre i el mes de maig.

En concret, entre gener i agost, les vendes a l'exterior de les empreses de la demarcació se situen en 5.375,9 milions d'euros. Traslladat en percentatges, això suposa un creixement del 6,3% en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS