18
Dim, Maig
40 Articles Nous

En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Al centre, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, acompanyat dels vicepresidents en el ple. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La fibra òptica és una "estructura de país" que ha d'estar a l'abast de tots els municipis gironins per garantir l'accés a la informació de la població i per al desenvolupament econòmic del territori.

Així ho consideren totes les forces representades al ple de la Diputació de Girona (PDeCAT, ERC, PSC, IdS i CUP) que han votat per unanimitat una moció presentada per ERC.

D'aquesta manera, s'ha acordat encarregar al Consorci Localret un estudi sobre el desplegament de la fibra a aquells municipis on encara no ha arribat i dotar de recursos a aquelles àrees per fer-ho possible. També s'ha acordat seguir treballant conjuntament amb la Generalitat per potenciar el desplegament de la xarxa.

El president de l'ens, Miquel Noguer, també ha explicat que s'aprofitarà les millores a carreteres que són competència de l'ens per "passar-hi el tub" perquè després la Generalitat pugui complementar-ho fent passar la fibra.

Precisament en el ple d'aquest dimarts també s'ha aprovat inicialment el projecte complementari que permetrà fer passar la fibra òptica durant les obres d'ampliació de la xarxa de vies verdes a la demarcació entre el Pirineu i la Costa Brava. D'aquesta manera, s'aprofitarà l'obertura de rases per fer passar la fibra soterrada amb un cost d'1,1 milions d'euros.

Un dels punts que també han prosperat al Ple de la Diputació de Girona, ha estat una modificació de crèdit per destinar més recursos per lluitar contra la pobresa energètica. Concretament, s'ha acordat destinar 65.000 euros a ajuts per inversió a Consells Comarcals i 60.000 euros més a ajuntaments.

Per altra banda, també s'ha aprovat apujar un 1,75% les retribucions dels empleats públics dels Organismes Autònoms de la Diputació per aquest 2018 així com la cessió de la segona planta de l'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic de la UdG a SUMAR S.L. Aquesta societat amb capital 100% públic disposarà de 450 metres quadrats per ampliar en un futur les seves dependències per un període màxim de 30 anys.

Mentrestant, rellogarà l'espai a una empresa d'informàtica per valor de 4.500 euros al mes, dels quals 270 euros es transferiran a SUMAR per la despesa de gestió. Dels restants, 1.800 seran per pagar les despeses d'ús i 2.430 es transferiran a la Diputació. L'únic partit que hi ha votat en contra ha estat la CUP que ha criticat els 270 euros que es queda SUMAR del lloguer quan, al seu entendre, la gestió s'hauria de fer des de la mateixa Diputació. Des del PDeCAT han subratllat que és una operació positiva perquè l'empresa informàtica contractarà estudiants que acabin la formació a la UdG.

El ple ha votat per unanimitat una moció presentada pel grup d'IdS on es demana l'eliminació progressiva del glifosat com a herbicida un cop demostrat que és "potencialment cancerigen". L'ens s'ha compromès a informar, sensibilitzar i educar a la població sobre els avantatges de la lluita biològica respectuosa amb la salut de les persones i l'entorn natural com a alternativa. A nivell d'investigació, l'ens ha destinat 8.000 euros a l'IRTA perquè busqui alternatives "viables i eficients" al Glifosat.

També s'ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP on s'insta a l'estat espanyol a modificar el Codi Civil per permetre el dret a sufragi actiu i passiu a totes les persones estrangeres residents. El text estableix el termini de sis mesos de residència legal continuada com a requisit.

També es demana que se suprimeixin els tràmits burocràtics per poder votar en les eleccions municipals i garantir que la inscripció al cens es faci de forma automàtica. D'aquesta manera, es demana que puguin exercir el dret a participar en referèndums, iniciatives legislatives populars i qualsevol altra forma de participació. També es demana als partits polítics que no facin un "ús partidista" de la immigració.

Vota el número 1

Pel 21 de maig

COL·LABORADORS