Llagostera Ràdio on-line

La comissària de l'exposició de Ramon Pichot, Isabel Fabregat amb el conservador del MNAC, Eduard Vallès, i la directora del CaixaForum de Girona, Anna Colomer. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El CaixaForum de Girona exposa les obres més importants del pintor modernista Ramon Pichot. Aquesta mostra retrospectiva és la primera que es fa des que va morir l'any 1925.

La comissària de l'exposició, Isabel Fabregat, ha explicat que al llarg dels anys s'han exposat obres de Ramon Pichot en algunes mostres centrades en la seva família, en què hi havia dos pintors més que també van tenir especial pes en el món artístic, però oferir "una visió general de la seva vida artística, estava pendent". 

Per aquest motiu, Girona exposarà una cinquantena d'obres entre olis, dibuixos gravats, cartells i llibres il·lustrats en què es podrà apreciar la versatilitat de l'artista. La mostra s'ha dividit segons les seves etapes vitals.

En primer lloc, es poden veure alguns dels paisatges que Pichot va pintar des de Cadaqués on la família tenia una casa. El pintor modernista en més d'una ocasió aprofitava aquesta casa per fer-hi estades pictòriques. També hi va convidar alguns artistes de renom.

En un segon àmbit de la mostra es pot veure la presència que va tenir Pichot en el món artístic de Barcelona. De fet, l'artista hi va tenir un pes important des dels inicis de la seva carrera, ja que estava present al moviment modernista de Sitges i Barcelona.

De fet, el conservador d'Art Modern i Contemporani del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Eduard Vallès, ha detallat que els dos municipis s'emmirallaven en París per convertir-se en seus de la modernitat.

Vallès ha destacat que Ramon Pichot "va estar present en la inauguració del local Els Quatre Gats" de Barcelona, que es va convertir en un dels locals de referència per als artistes de finals del segle XIX. De fet, Pichot va arribar a exposar part de la seva obra en aquest local.

Però Pichot també va viatjar i "va anar a veure l'exposició universal de París amb Pablo Picasso i Ramon Casas" el 1900. En la mostra també es detalla la relació que va establir amb els dos artistes, així com també amb Santiago Rusiñol, entre d'altres.

El conservador també ha fet referència a l'obra 'La dansa' de Pablo Picasso, en què el mateix pintor assegura que va ser un "homenatge 'postmortem' de Ramon Pichot" i per això en algun cas Picasso hauria dit que calia titular l'obra com "'La mort de Ramon Pichot', en comptes de 'La dansa'.

Una tercera part de la mostra es focalitza en l'estada a París de Pichot, on es va traslladar a partir del 1902. Allà va aconseguir exposar els seus quadres en un gran nombre de galeries i col·leccions. En destaquen algunes obres centrades en el folklore espanyol, que tant atreia als francesos. Una de les obres, però, mostra una interpretació molt particular dels vestits costumistes espanyols, ja que segons Fabregat "les línies recorden a l'art japonès".

També hi ha una obra amb una clara influència del cartellisme francès. Segons la comissària, l'obra podria inspirar-se en una proposta de cartell de Pichot va presentar per a la publicitat de Codorniu. L'exposició acaba a la Maison Rose, la casa on Pichot va viure els seus últims dies abans de morir de tuberculosi.

Fabregat ha destacat que la majoria de les obres que es poden veure en aquesta retrospectiva formen part de col·leccions privades. De fet, la comissària ha assegurat que només "hi ha cinc museus amb obres de Pichot". Per aquest motiu, Fabregat ha posat en relleu les dificultats a l'hora de trobar obres de l'artista modernista.

La idea de fer aquesta exposició surt de la tesi doctoral que va fer Isabel Fabregat sobre la vida de Pichot. A partir d'aquí, va obtenir "un catàleg important que volia donar a conèixer al públic" i va arribar a la conclusió que el millor format per fer-ho era crear una exposició.

La mostra compta amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que disposa d'un programa per revisar les obres d'alguns artistes que no són prou coneguts, com ara Ramon Pichot.

L'exposició s'inaugurarà aquest dijous a les 8 del vespre i es podrà veure fins al 20 de gener.