En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una investigadora treballant a l'IDIBGI de Salt. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'edifici M2 del Parc Hospitalari Martí Julià de Salt compta des d'ara amb un espai nou dedicat a la recerca i la investigació biomèdica.

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha estrenat prop de 500 m2 de noves instal·lacions que, conjuntament amb els 500 m2 de l'espai del barri de Sant Ponç de Girona, suposen una ampliació "necessària i estratègica" de l'institut.

La directora del centre, Marga Nadal, dona per fet que això servirà per incrementar de manera "substancial" la capacitat de recerca i d'investigació biomèdica, tal i com va passar el 2015 quan l'IDIBGI va passar a tenir edifici propi.

En aquest sentit, Nadal també confia perquè creixi la reputació i les publicacions científiques i que molts investigadors apostin per venir a l'IDIBGI. "No només volem que gent de fora s'interessi per nosaltres, sinó també gironins que han hagut de marxar", explica.

L'ampliació de l'edifici de Salt ha consistit en una substituir l'antiga zona d'oficines per espai de recerca. Entra d'altres s'ha habilitat una zona de laboratoris amb més capacitat per acollir investigadors i amb moltes més possibilitats que abans. També hi ha una sala de cultius, una zona nova per al nitrogen líquid que ha ampliat la seva capacitat d'albergar mostres i una sala per a una ultracentrifugadora que permet separar partícules molt petites de les cèl·lules.

L'objectiu de tot plegat és permetre que els investigadors incrementin la recerca i això generi alhora sinergies per poder tirar endavant nous projectes. A més, a la zona de Sant Ponç, a tocar de l'actual hospital Trueta, s'ha habilitat una antiga botiga que funcionarà com a centre de recerca. Ara bé, es tracta d'una zona limitada només als investigadors i, per tant, les mostres de pacients o allò que requereixi d'ells se seguirà fent en una zona habilitada dins de l'hospital.

Les obres d'ampliació han costat en total 1,8 milions d'euros, dels quals 642.000€ han sortit de la Generalitat, 200.000€ de la Diputació de Girona i la resta són romanents que quedaven a la institució d'antics beneficis. A més, l'Ajuntament de Salt ha bonificat el 95% de les despeses de les taxes per fer les obres i que es calcula que volta els 60.000€.

La gerent de l'IDIBGI, Anna Ribas, destaca l'ampliació és una "mirada de futur per seguir creixent". Ribas recorda que quan el 2015 es va obtenir un edifici propi va servir per incrementar la recerca i les col·laboracions amb d'altres institucions públiques i privades i en conseqüència els ingressos de l'IDIBGI.

En aquest sentit, la gerent dona per fet que amb aquesta ampliació s'incrementarà l'interès per part d'empreses del sector per col·laborar amb l'IDIBGI com, per exemple, va passar amb Hipra amb el desenvolupament de la vacuna.

Ribas també ha volgut destacar que l'IDIBGI és ja una institució "consolidada" i prova d'això és l'increment de pressupost dels darrers anys. En concret, la institució tenia 3,5 milions d'euros el 2011 i 11 anys després tancava amb 12,2 milions, gairebé quatre vegades més. "Això és fruit de la feina i d'haver trobat les sinergies necessàries", assenyala.

Finalment, Ribas també ha posat de manifest la importància de poder créixer en el futur. De fet, una de les obres que també s'han fet ha estat el reforç dels fonaments de l'actual edifici, per tal de poder ampliar amb dues plantes més els propers anys, sobretot a partir del moment en què hi hagi el nou Trueta.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS