En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una llanterna màgica que s'exposa al Museu del Cinema de Girona. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El festival Temporada Alta i el Museu del Cinema de Girona proposen un "viatge arqueològic" als avantpassats del cinema. És un espectacle de llanterna màgica de la mà de l'il·lusionista Sergi Buka.

L'espectacle 'El caçador d'imatges' es podrà veure aquest diumenge 26 de novembre a les 6 de la tarda al Centre Cultural de la Mercè de Girona.

El certamen d'arts escèniques homenatjarà amb aquest espectaccle el 25è aniversari del Museu del Cinema de Girona.

En ell, el públic acompanyarà a un protagonista a la recerca de la imatge que més el captiva. Ho faran començant pel principi: per la prehistòria i tornant a les coves. A partir d'aquella època es va descobrir el joc de la llum i les ombres, un joc que es va anar ampliant amb l'arribada del foc. L'espectacle també comptarà amb una part d'ombres xineses que portarà al públic fins a l'arribada de la llanterna màgica.

Aquest element serà el que tindrà més pes al llarg de l'hora que durarà 'El caçador d'imatges'. Per aquesta part de l'espectacle, l'il·lusionista utilitzarà material original de l'època. El joc amb la llanterna màgica arrencarà mostrant algunes de les plaques que utilitzaven els mags i il·lusionistes en els primers espectacles que feien i que tenien un caire fantasmagòric.

Buka ha assegurat que projectaven monstres, fantasmes i dimonis "molt sovint sobre cortines de fum" i el joc amb la llum realment generava "una sensació d'ensurt" per a bona part del públic d'aquella època.

A partir d'aquí el caçador explorarà les pintures d'estil victorià que també es projectaven a les llanternes màgiques. Buka ha assegurat que són pintures de "molta qualitat" però que en molts casos l'autor no ha tingut un gran reconeixement artístic. Aquestes plaques es feien servir per mostrar al públic diverses ciutats o presentar algunes de les autoritats de cada país.

"En el segle XVIII molta gent feia la vida sense sortir de casa", ha explicat Buka. Per això era habitual fer aquests espectacles audiovisuals per mostrar a la gent diverses ciutats del món que no visitarien mai.

Per acabar amb la part de la llanterna màgica, l'il·lusionista també projectarà algunes de les plaques que utilitzaven en aquell moment per explicar o mostrar alguns dels descobriments astrològics. "En aquell moment és curiós veure com es dibuixava la lluna o les estrelles", explica Sergi Buka.

Algunes de les peces que es projectaran en aquest espectacle del Temporada Alta són estàtiques, però també n'hi ha moltes en moviment. L'il·lusionista explica que en aquella època era "habitual" recrear moviment amb diversos ginys. Una de les tècniques era la sobreposició de diversos vidres.

"Si volem que es faci de nit, podem anar afegint capes perquè es faci fosc", explica l'expert en llanterna màgica. També hi havia mecanismes amb palanques que permetia amagar elements de les pintures o descobrir-ne d'altres en funció de la narrativa.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS