En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'Ajuntament de Caldes de Malavella.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'expedient sancionador que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert a l'Ajuntament de Caldes de Malavella, com també ha passat amb Begur i Palau-saverdera, es refereix als consums del setembre.

L'ACA recorda que aleshores el municipi es trobava en situació d'excepcionalitat, i que el consum per habitant i dia es va situar en 296,26 litres (quan el topall fixat era de 230 litres).

L'expedient sancionador recull que això constitueix "una infracció administrativa de caràcter greu" i, en conseqüència, li imposa una multa de 24.181,83€ a l'Ajuntament.

Aquest import se subdivideix en dues quantitats. Per una banda, aquella que fa referència al fet d'haver excedit la dotació màxima permesa, i que dins la forquilla d'entre 10.000 i 50.000 euros, en el cas de Caldes l'ACA veu "procedent" fixar-la en 18.600 euros.

I per altra banda, aquella que fa referència als litres que es van consumir de més (els 66,26 per habitant i dia). En aquest cas, l'Agència recull que la valoració del "dany causat" als recursos hídrics és de 5.581,83 euros.

Caldes de Malavella, doncs, se situa a cavall dels dos municipis gironins que, segons ha transcendit fins ara, també han rebut sancions per haver consumit massa aigua en plena sequera. En el cas de Begur, la multa supera els 54.000 euros; i pel que fa a Palau-saverdera, se situa propera als 19.000.

L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, veu la multa "injustificada" i diu estar "ben segur" que, a l'hora d'interposar-la, l'ACA ha fet "una simple divisió" entre els 8.000 habitants i escaig que té el municipi i l'aigua que es va consumir al setembre. Balliu lamenta que no s'hagin tingut en compte altres factors, entre els quals hi situa les fuites a la xarxa i els turistes que rep el poble (on hi ha balnearis, hotels i cases rurals).

"Hem heretat un municipi amb urbanitzacions de fa 50 anys, a moltes de les quals no s'han fet obres; calculem que tenim una xarxa de canonades d'uns 100 quilòmetres, que en molts casos són les mateixes que hi havia aleshores", afirma Balliu. "No hi ha cap poble que pugui assumir canviar de cop tota aquesta xarxa, perquè és una inversió grandiosa", hi afegeix. "A més, amb el que s'ingressa de taxa turística es pot comprovar com rebem molta gent de pas, i això també fa que s'apugin els consums", precisa Salvador Balliu.

Per això, l'alcalde ja avança que presentaran al·legacions a l'expedient sancionador, demanant a l'ACA que també tingui en compte aquests criteris a l'hora de fer el càlcul.

A més, Balliu recorda que Caldes de Malavella ha fet els deures per reduir el consum d'aigua, impulsant mesures d'estalvi com ara apagar els sortidors a les zones enjardinades, tancant les fonts i conscienciant la ciutadania. "Hem fet de tot per mirar d'abaixar la despesa", afirma.

Balliu tampoc entén que la sanció de l'ACA funcioni com una multa de trànsit. Perquè si el consistori reconeix la seva responsabilitat i paga la multa de manera voluntària, l'ACA aplica un descompte del 40% de l'import. "És així; si la pagues de seguida acceptes la culpa", diu l'alcalde. "Però nosaltres en cap cas ens sentim culpables, i fem tot el possible per complir amb la normativa", puntualitza.

Pel que fa a les multes d'altres municipis gironins, a Begur l'ACA ha multat l'Ajuntament amb més de 54.000 euros i a Palau-saverdera la multa és de 18.877 euros.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS