En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La pista de gel de Girona arribava aquest Nadal a la seva 17a edició. Havia de tenir 900 metres quadrats, una de les més grans de Catalunya, i obriria durant dues setmanes a l'interior del Palau de Fires.

S'acompanyava d'un tobogan de 27 metres de llargada i tres carrils per baixar-hi amb trineu.

L'any passat la pista de gel ja va adaptar-se. En part, per la situació de sequera, però també per intentar pal·liar la factura energètica en un moment en què el preu de la llum es trobava pels núvols. El seu gruix es va reduir dels 10 als 7 centímetres i això va permetre reduir molt el volum d'aigua (dels 80.000 litres es va passar als 56.000) i limitar el sobrecost energètic a 4.000 euros i escaig (molt per sota dels 17.000 previstos inicialment).

Aquest 2023, amb la sequera persistent i l'entrada en preemergència, Fira de Girona va decidir abaixar un centímetre més la làmina de gel. L'objectiu era reduir encara més el volum d'aigua -en concret, en 8.000 litres- cosa que suposava aconseguir un estalvi de fins al 40% en dues edicions.

A més, segons va subratllar Fira de Girona, en cap cas l'aigua es malbarataria (perquè després es retornaria tota a la xarxa per enviar-la a la planta de tractament).

L'anunci que al gener el Govern activarà l'emergència per sequera, però, s'ha traduït en un canvi de plans. Aquest matí, el patronat de la Fundació Fira de Girona ha decidit suspendre l'activitat i anul·lar la pista de gel. Segons informa la Fira en un comunicat, la decisió s'ha pres "davant la greu situació climàtica actual i futura" que comporta la manca de pluges. "La Fundació ha optat per anticipar-se i ha adoptat aquesta mesura socialment responsable i necessària per compromís i exemplaritat", recull l'escrit.

De fet, el decret de preemergència per sequera no regula si es poden instal·lar o no pistes de gel. La Generalitat ho deixa en mans dels ajuntaments perquè són usos que corresponen al subministrament municipal i, en conseqüència, pertoca als consistoris decidir o no la necessitat d'instal·lar-les.

Ara bé, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, sí que va lamentar obertament que s'instal·lin pistes de gel en la situació actual. Mascort va assegurar que no és de rebut que els ajuntaments argumentin que les pistes de gel gastin menys que anys enrere i va insistir que no se n'haurien d'instal·lar "per responsabilitat i pedagogia".

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, en una publicació a la xarxa social X ha assegurat que anul·lar la pista de gel és "la decisió responsable i pertinent" davant l'actual context de sequera i canvi climàtic. "Fa dies que treballem en tots els fronts per reduir el consum d'aigua i alhora conscienciar que ens calen canvis estructurals per garantir un futur digne i amb aigua", ha afirmat.

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia Quim Ayats també s'ha posicionat en la mateixa línia a la xarxa social X. "Els poders públics hem de ser els primers a predicar amb l'exemple. La situació de sequera és greu i cal actuar amb responsabilitat", ha escrit a la xarxa social.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS