En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una pantalla amb un test de trànsit online en català. / Foto: Pol Solà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei Català de Trànsit i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat han publicat els primes tests en línia en català per al permís de conduir B.

Així, tots els alumnes podran accedir, a través de la web de Trànsit, a qüestionaris per preparar l’examen oficial. De moment hi ha 750 preguntes i properament la xifra es doblarà.

A més, Trànsit també promou que tots els aspirants que ho vulguin puguin fer l’examen en català i que els centres de recuperació de punts del carnet també ofereixin la formació en català, cosa que actualment no està garantida.

Igualment, el Govern ha obert una línia de subvencions a productes tecnològics per ampliar l’oferta de materials de formació d’autoescola en català.

En concret s'impulsaran 13 projectes, amb 350.000 euros total s’elaboraran 75 qüestionaris de 30 preguntes cadascun en format web interactiu, i de moment ja se n’han publicat 25. També es faran materials en català per autoescoles, professors de conduir, altres carnets a banda del B, simuladors de vehicles i altres formacions de mobilitat i riscos laborals.

El director de Trànsit, Ramon Lamiel, ha recordat que cada any es treuen el carnet B uns 80.000 catalans, i cal sumar-hi el permís de moto, autobús, camió i altres. En alguns llocs hi ha dificultats per poder fer els exàmens teòrics i pràctics en català i en una reunió del 25 de gener Trànsit reclamarà al govern espanyol que això no passi.

La Direcció General de Trànsit ha promès que els exàmens teòrics es podran fer en tauletes, cosa que facilitarà l’opció lingüística. Lamiel també ha dit que instaran les autoescoles a fer servir més el català.

Lamiel ha explicat que “en el cas dels materials de recuperació de punts que tenen les autoescoles, hi ha un 18% de demanda de materials en català, tot i que depèn també de la demarcació: a Girona està al voltant del 50%, a Lleida el 45%; en canvi a Tarragona i a Barcelona hi ha encara molt terreny per treballar”.

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha admès que les dificultats per trobar materials editats en català per estudiar i fer tests, ha fet que molts alumnes hagin fet l’examen en castellà.

Vila ha manifestat que “fins ara els alumnes d’autoescoles es trobaven amb una suma de factors: sense recursos per preparar un examen que demana una terminologia i uns conceptes específics; la dificultat objectiva d’optar a aquestes proves perquè no es facilitava des de les instàncies oportunes; i una qüestió de disposició mental: davant de tots aquests impediments, la gent es retreia i s’estimava més no jugar-se-la. Per tant, es vol donar l’oportunitat a aquestes persones perquè puguin utilitzar el català amb plena llibertat en un àmbit tan important com el de la conducció”.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS