En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera d'Educació, Anna Simó, amb la secretària general de CCOO, Teresa Esperabé, i la dirigent de la UGT Lorena Martínez després de signar l'acord. / Foto: Laura Fíguls (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’acord per millorar les condicions laborals dels professors dels centres públics de Catalunya s’ha concretat en la mesa sectorial d’aquest dijous després de 2 anys de negociacions del Departament d’Educació i els sindicats.

si bé només té la firma de CCOO i UGT, mentre que les altres organitzacions el consideren “insuficient”. CCOO i UGT no tenen majoria a la mesa, però no era necessari arribar a un acord en aquests termes, han puntualitzat les parts.

Les millors incloses en l’acord beneficiaran més de 43.000 docents, la meitat aproximadament dels centres públics.

El document signat es concreta en tres mesures: el reconeixement del primer estadi docent a partir dels 6 anys, després que en les retallades quedés fixat a partir del novè de carrera docent; la reducció calendaritzada de dues hores lectives per als majors de 55 anys i l’equiparació salarial dels professors tècnics d’FP i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.

D’aquesta manera, es reverteixen les principals retallades del personal docent de l’última dècada que quedaven, després que en els dos cursos anteriors es reduís l’hora lectiva per a tots els docents i es convertís el terç de jornada en mitja jornada.

Aquest conjunt de mesures tenen un impacte econòmic de 67,5 milions d’euros pel 2024 -s’haurà d’anar calculant quin és el cost per als propers- i estan condicionades, ara bé, a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat al Parlament. Per això, la consellera d’Educació, Anna Simó, ha fet una crida als grups parlamentaris perquè facin possible l’aprovació dels comptes.

El primer estadi docent es tornarà a cobrar -si s'aproven als pressupostos- als 6 anys, amb efectes a partir de l’1 de gener del 2024. El document recull que els docents que no hagin assolit el segon estadi per no tenir 15 anys (9+6) de serveis prestats, però en tinguin 12 o més (6+6) se’ls reconeixerà d’ofici el segon estadi, i així també amb el tercer.

Segons CCOO, significarà un augment en la nòmina d'uns 120 euros nets cada mes. La mesura beneficia uns 37.000 docents, han indicat des del departament.

El propi text de l’acord inclou que els sindicats signants no renuncien a la negociació per al reconeixement i retorn de les quantitats que els docents han deixat de cobrar per l’endarreriment dels estadis.

Sobre la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys, es calendaritzarà en dos cursos: el proper, 2024-2025, per als majors de 60 i, el 2025-2026, per als majors de 55 anys.

També amb efectes de gener del 2024 el personal docent del cos de professors tècnics d’FP i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny cobraran el mateix que els de secundària a través d’un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins.

En roda de premsa després de signar el document al Departament d’Educació, Simó s’ha mostrat molt satisfeta amb un acord que, ha recalcat, des de fa temps esperava molta gent.

Marga Romartínez, responsable de personal docent no universitari de la Federació d’Educació CCOO Catalunya, ha destacat que amb l’acord reverteixen les retallades “més importants”, que “afecten més gent” i “tenen un impacte econòmic major”. A la sortida de la mesa, delegats sindicals de la federació de CCOO han rebut els dirigents al crit de “Tenim estadis!”.

En la compareixença posterior, Romartinez també ha lamentat que després de dos anys de camí amb els altres sindicats, amb vagues unitàries, aquest dijous només hagin estat dos els que s'han assegut a la taula a signar l'acord.

Per part de la UGT, Lorena Martínez ha recalcat que han signat l’acord “per responsabilitat de tancar el cicle de retallades” i ha deixat clar que aquesta firma no vol dir “renunciar a demanar millores”.

D'altra banda, els sindicats USTEC-STEs, Professors de Secundària i la CGT, amb representació a la mesa sectorial d’Educació, expliquen que no han signat l’acord amb la conselleria per millorar les condicions laborals dels docents perquè és “insuficient”.

En un comunicat conjunt, que també té el suport de la Intersindical i la USOC, els sindicats avisen que el text pactat no reverteix “totes les retallades” i, entre altres aspectes, alerten que deixa fora el retorn de les quantitats no percebudes arran de cobrar el primer estadi (plus d’antiguitat) als 9 anys i no als 6. També adverteixen que l’acord depèn de l’aprovació dels pressupostos del Govern al Parlament.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS