En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 87% dels metges que exerceixen a Catalunya afirmen que entenen el català i el 87,6%, que el saben llegir. Amb tot, el percentatge dels que el saben parlar baixa al 69,1% i els que el saben escriure són el 61,4%.

Són alguns dels principals resultats d'un estudi elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) a partir d’una enquesta que l’any passat van respondre més de 1.300 professionals d’algun dels quatre col·legis catalans.

 

Segons l'enquesta, només el 48% usen el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients. Poc més de la meitat (55%) s'adrecen primer en català al pacient, però, 6 de cada 10, el canvien automàticament si la resposta és en castellà. Només 1 de cada 10 demanen al pacient si els entén en català, i 2 de cada 10 continuen parlant en català si comproven que el pacient els comprèn.

Dels que s'adrecen inicialment al pacient en castellà, la meitat no canvien al català si és la llengua del pacient, i només ho fan el 46%.

L'enquesta també mostra que el 67% dels metges nascuts fora de Catalunya i que exerceixen al sistema sanitari català vol millorar les seves competències en llengua catalana.

En el cas dels metges nascuts a països extracomunitaris, el 80,1% dels professionals volen millorar el seu nivell de català; pel que fa als nascuts a altres comunitats de l’Estat i a països de la Unió Europea, un 50,4% i un 55,7% respectivament.

L'enquesta també mostra que el 54,7% dels metges nascuts fora de Catalunya ha fet algun curs de català. Entre els que no n’han fet cap (45,3%), més del 90% consideren útil aquesta formació, però lamenten que l’oferta disponible fins ara no s’ajusta als seus horaris i necessitats.

El català és la llengua materna del 37,6% dels metges que exerceixen a Catalunya, mentre que el castellà l’és del 52,2%. L’ús del català és més habitual entre companys que no pas en l’acte assistencial i, en tots els casos, significativament més freqüent a la demarcació de Girona (70%), així com entre les generacions de metges de més de 45 anys, d'acord amb els resultats de l'estudi.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS