En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El vinil de la campanya de prevenció de suïcidis instal·lat a Salt. / Foto: Ariadna Reche (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La detecció de conductes suïcides ha crescut un 40% a les comarques de Girona. Això, si comparem les 257 activacions del Codi Risc Suïcidi (CRS) de l'any passat, amb les 184 registrades el 2019.

De mitjana, aquest codi s'ha activat en una taxa de 3,3 casos per cada 10.000 habitants.

Amb l'objectiu de continuar incrementat la detecció d'aquestes conductes per prevenir-les, Salut ha presentat aquest dijous a Salt la campanya 'No el deixis caure en el pou del suïcidi'.

L'acció consisteix en la instal·lació temporal d'uns vinils, que simbolitzen un pou i recorden la importància de trucar al 061 si es detecta aquesta conducta en algú de l'entorn. A la Regió Sanitària Girona hi participen 17 municipis.

Dels 257 casos de CRS produïts l'any passat a les comarques de Girona, el 77% van acceptar realitzar almenys una visita de seguiment al centre de salut mental de referència.

En comparació amb el 2022, la xifra també ha augmentat en un 23%, havent-se activat en 209 ocasions. Les dades inclouen els territoris de la xarxa de salut mental de l'Institut d'Assistència Sanitària.

El balanç s'ha fet públic aquest dijous al matí durant la presentació de la campanya de prevenció del suïcidi del departament de Salut a la Regió Sanitària Girona i que posa el focus en la capacitat de prevenció i detecció de l'entorn.

L'acció consisteix en la instal·lació temporal d'uns vinils que mostren un punt negre i s'emmarca en la campanya 'No el deixis caure en el pou del suïcidi'. A la Regió Sanitària Girona s'ha estès a 17 ciutats –capitals de comarca o amb prop de 20.000 habitants- amb un total de 19 vinils; essent la Regió amb més punts adherits (el 20% dels vinils instal·lats arreu de Catalunya).

La campanya a comarques gironines s'ha presentat a la plaça 1 d'octubre de Salt, davant la Coma Cros, on hi ha instal·lat un d'aquests vinils. Ha comptat amb la participació del gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas i el cap de psiquiatria d'aguts i urgències psiquiàtriques de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Domènec Serrano.

El gerent de la Regió, Jaume Heredia, ha destacat "la importància de la col·laboració entre administracions alhora de sumar esforços per un objectiu comú, com és la prevenció del suïcidi". Heredia ha insistit en "la importància que l'entorn sigui capaç de detectar els factors de risc com la soledat, l'aïllament o la depressió per tal d'alertar en cas que puguin desembocar en conductes suïcides". A més, també ha posat en valor el model comunitari de salut mental de la regió, implantat per l'IAS i la Comunitat Terapèutica del Maresme.

Per la seva banda, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha destacat la vinculació històrica del municipi amb l'atenció a la salut mental i com aquesta ha evolucionat. Viñas ha subratllat també que la instal·lació del vinil de la campanya de prevenció del suïcidi s'ha fet en "un espai per on passa molta gent i especialment gent jove, que amb la pandèmia van patir molt a nivell emocional" i que també està a prop de "l'ERAM, el Viver d'Empreses, diversos centres educatius, els artistes del Canal o els usuaris de la Biblioteca Iu Bohigas".

Per últim, el cap de psiquiatria d'aguts i urgències psiquiàtriques de l'IAS, Domènec Serrano, ha posat l'accent en el patiment de les persones que intenten suïcidar-se. L'expert ha explicat que els factors dels pensaments suïcides són múltiples i que sovint responen a trastorns afectius, però també a altres causes psicosocials. El doctor Serrano ha detallat que si bé el nombre de suïcidis consumats és major en homes, el percentatge de temptatives és més alt en les dones.

En l'última dècada, entre els anys 2012 i 2021, s'han produït a la Regió unes 818 morts per suïcidi, el 74% de les quals han sigut homes, segons dades del Registre de Mortalitat de Catalunya del Departament de Salut.

Segons els últims resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya, (ESCA 2021), gairebé una de cada tres dones (27,9%) i un de cada cinc homes (17%) manifestava tenir malestar emocional. A Girona, que engloba el període 2021-2022, només el 15,6% dels homes admetia tenir malestar emocional, enfront del 21,6% de les dones gironines.

El Codi Risc Suïcidi es va implantar a la Regió l'any 2015 i defineix el circuit i el procediment d'actuació a seguir davant la detecció d'un cas amb risc de suïcidi alt. L'objectiu és reduir la mortalitat per aquesta causa i evitar el risc de noves conductes suïcides. El primer avís es canalitza a través del 061, ja sigui via telefònica, presencialment per una activació d'atenció assistencial o per qualsevol altre agent de salut.

Segons Salut, el CRS ha permès implantar un procediment homogeni d'actuació per millorar la seguretat dels pacients atesos per conductes suïcides en els serveis d'urgències hospitalàries i garantir la continuïtat assistencial posterior a l'alta.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS