En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Estudiants de la UdG a la porta de la Facultat de Lletres. / Foto: Aleix Freixas (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El suposat cas d'assetjament sexual a la Universitat de Girona (UdG) hauria passat l'any 2020.

Segons denuncia la plataforma feminista "Faràs Alguna Cosa?" (FAC), aleshores l'alumna estava cursant el Màster Universitari en Ensenyament de l'Espanyol i el Català com a Segones Llengües a la universitat, on impartia classe el docent.

Ell és professor associat de Pedagogia de la facultat d'Educació i Psicologia, situada al campus del Barri Vell.

A l'escrit que s'ha penjat per parets de la UdG i s'ha difós a la xarxa social X, s'hi relata que durant una reunió per parlar del treball final de màster (TFM), el docent li va proposar a l'alumna "com a mínim" en tres ocasions si volia "acabar al llit amb ell".

Més tard, quan l'alumna va arribar a casa i li estava explicant als seus companys de pis el que li havia passat, el professor es va "atrevir" a enviar-li un correu electrònic des del seu compte de la UdG, dient-li a l'estudiant si li donava el seu número per "molestar-la".

La plataforma recull que el docent, com a professor de l'estudiant -ara ja exalumna- tenia "responsabilitat directa en l'avaluació de la seva nota per a l'assignatura". Al comunicat també s'explica que, tres anys més tard, ella va explicar la situació que havia patit a la coordinadora del màster, i que li va respondre que no podia fer-hi res, perquè "és l'alumna la que ha de denunciar els fets al protocol".

Segons la plataforma, però, el protocol per evitar casos d'assetjament a la UdG permet que qualsevol qui tingui coneixement d'un possible cas el pugui elevar a la Unitat de Gènere de la universitat. "Que quan ella va exterioritzar els fets a una responsable rebés aquesta resposta mostra una de les moltes incongruències i mancances que té aquest protocol, així com les confusions que genera a l'hora de denunciar", critica la plataforma feminista FAC UdG.

Fonts properes a l'exalumna expliquen que ella mateixa va posar el cas en coneixement de la UdG i va demanar que s'activés el protocol, però que en no rebre resposta per part de la universitat, ha estat quan s'ha decidit a fer-lo públic. De moment, no s'ha presentat cap denúncia davant la policia.

De moment, el docent prefereix no pronunciar-se, en esperar d'intentar obrir una mediació amb l'exalumna i el seu entorn.

La Plataforma Feminista de la UdG explica al comunicat que el motiu que l'ha portada a denunciar aquest cas "públicament i anònimament" és perquè no és la primera vegada que pateixen "violència patriarcal" a la UdG.

Expliquen que fa uns anys ja va passar amb un professor de filosofia, a qui la universitat va blindar, "tot i que les alumnes presentessin proves", i que avui continua donant classes. O que el mateix va passar amb un altre docent -en aquest cas, de la facultat de Medicina- de qui diverses alumnes també van denunciar-ne "casos de suposat assetjament sexual".

Per la seva banda, la Universitat de Girona ha anunciat que obre un expedient per estudiar el cas. A través d'un comunicat, la universitat ha anunciat que l'equip de direcció va començar a treballar en el cas des del moment en què va arribar la denúncia a través d'un protocol intern per erradicar les violències masclistes.

El comunicat especifica "el compromís ferm" que té la UdG per eliminar qualsevol comportament masclista i per això avisa que "utilitzarà tots els mecanismes disponibles al seu abast". A més, afirmen que des de la Unitat d'Igualtat hi ha el compromís d'atendre i acompanyar les víctimes.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS