En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comunalitat Urbana de Salt, anomenada Som de Salt i finançada pel departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, ha celebrat els seus dos primers anys de vida aquest mes.

Des de la seva creació, el febrer de 2022, Som de Salt ha generat un total de 36 llocs de treball (6 directes i 30 indirectes) al municipi.

A més, al llarg d'aquests 24 primers mesos, 1.645 persones (1.150 adults i 495 menors) han participat en alguna de les 225 actuacions que s'han dut a terme entre tallers, cursos, formacions, acompanyaments, reunions o jornades.

En el marc de la Comunalitat Som de Salt també s'han impulsat i acompanyat iniciatives, com per exemple, L'INEVITABLE, el festival d'arts comunitàries de Salt (que aquest mes de maig celebrarà la segona edició); l'acompanyament a l'Associació de Cosidores de Salt cap a l'autoocupació i l'emprenedoria en el marc de l'economia social i solidària; el suport al taller obert de reparació de bicicletes; l'acompanyament a la creació de l'associació Comucleta o l'empoderament de dones gambianes impulsant l'agroecologia a les hortes de Salt.

Tota aquesta gestió s'ha dut a terme amb una governança transversal amb quatre assemblees generals en les quals hi han participat 240 persones: entitats saltenques, participants d'accions de la Comunalitat, entitats activadores i persones a títol individual.

Som de Salt és una de les 22 Comunalitats Urbanes existents a Catalunya, unes ajudes econòmiques bianuals finançades per la Generalitat que van néixer en un moment postpandèmic per tal d'enfortir i potenciar les xarxes econòmiques locals.

A Salt, la Federació d'Entitats Socioculturals, que també gestiona l'Ateneu Popular, ha estat l'entitat encarregada d'acollir aquest projecte i tirar-lo endavant conjuntament amb l'associació Milfulles, la cooperativa La Copa, la cooperativa de comunicació Glam.coop i l'Ajuntament.

Aquest comitè activador va aterrar el projecte a la vila, el va adaptar a la seva realitat i el va apropar a la ciutadania per tal d'empoderar-la, reforçar projectes d'economia social i solidària i impulsar iniciatives de proximitat. Per tal de dur a terme aquest enxarxament entre la ciutadania i entitats, Som de Salt va crear cinc línies d'actuació anomenades "eixos", que van ser: cultura, tèxtil, agroecologia, mobilitat i residus. Tot allò fet s'emmarca en algun d'aquests eixos.

Una Comunalitat Urbana és una nova forma d'organitzar l'economia d'un territori. El grup motor de la Comunalitat està participat per diferents actors: entitats, cooperatives, veïns i veïnes, l'administració local, joves, persones treballadores autònomes, comerciants o empreses d'economia social. Totes elles s'organitzen en un espai de governança en forma d'assemblea obert a la ciutadania, horitzontal i democràtic.

A Catalunya les Comunalitats treballen principalment a través de quinze eixos: telecomunicacions, educació, espais comuns, drets de ciutadania, activisme i autoorganització, residus, mobilitat, esport, habitatge, cultura, sobirania energètica, ocupabilitat, comerç de proximitat, cures i sobirania alimentària. Es van posar en marxa amb l'objectiu d'enfortir la xarxa econòmica urbana de proximitat a barris i impulsar nous projectes d'ajuda mútua de la mà del teixit veïnal i associatiu.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS