En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest divendres s'ha donat a conèixer la programació i la imatge gràfica que portarà de lema "Recordant Aurora Bertrana. Girona 1892-Berga 1974. 50è aniversari de la seva mort".

La Institució de les Lletres Catalanes ha cedit una exposició sobre l'autora que es podrà veure a les biblioteques de Berga i Girona i el Col·legi de Periodistes de cada demarcació coorganitzarà un acte divulgatiu sobre la seva figura.

Es tracta d'un programa "transversal i obert" a entitats i col·lectius que vulguin oferir altres iniciatives aprofitant la "faceta polièdrica" de l'autora, segons ha explicat la regidora de Drets Culturals de l'Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez.

A Berga les activitats van començar el mes de febrer amb l’espectacle literari i musical 'Les Bertranettes'. Des de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet s’augmentarà el fons de bibliografia de l’autora, es farà una recomanació mensual d’un dels seus llibres i es proposarà un club de lectura sobre un dels seus llibres el setembre. Des de l'àmbit de memòria històrica, s'organitzaran diferents visites guiades sobre l'autora, com ara 'Paradís Bertrana' a l'estiu i una altra al cementiri de Berga on està enterrada coincidint amb Tot Sants.

També es farà una taula rodona sobre Bertrana des d'una mirada feminista i es presentaran les darreres publicacions com 'Partidària de la vida' a cura de l'exconsellera i catedràtica de Filologia Llatina i actual presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga

A Girona, el gruix de les propostes tindran lloc entre els mesos de setembre i desembre. Una de les activitats destacades serà el 9 i 10 d'octubre amb les Jornades d’Estudi i Divulgació promogudes per l’Escola Municipal d’Humanitats i el Museu d’Història de Girona. L'objectiu és aprofundir sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals d’Aurora Bertrana i Salazar i es posarà l'accent en l’univers literari i la repercussió històrica. Es comptarà amb la presència de la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; la historiadora en literatura Neus Real, i la periodista Eva Vázquez.

Des de la Fundació Prudenci Bertrana es farà una lectura dramatitzada a la Sala La Planeta i es presentarà la mostra pictòrica de Cati Salazar sobre el Marroc, "evocant el Marroc sensual i fanàtic, així com la presència i el record" en el marc dels Premis Literaris de Girona.

Per part de les biblioteques de la ciutat, es promouran diverses iniciatives un Club de lectura i actuacions de petit format per part de l’Escola Municipal de Música i vinculant-ho a la faceta d'Aurora Bertrana com a intèrpret. També es preveu la col·laboració en algunes activitats de la Universitat de Girona, que conserva el fons Prudenci i Aurora Bertrana.

Segons paraules del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, "Aurora Bertrana és una gironina universal que representa a la perfecció els valors de la llibertat, la justícia i la igualtat. Valors que amb aquestes activitats d’homenatge volem mantenir ben vius".

Bertrana, nascuda a Girona, va ser una escriptora, musicòloga i política avançada en el seu temps. Culta, independent, aventurera, qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres socialment establerts. Cultivant diverses facetes en l’àmbit de la cultura i la societat, la seva personalitat polièdrica i avançada al seu temps fan d’Aurora Bertrana una figura única.

Va deixar una personalitat insòlita en les lletres catalanes: figura intel·lectual pública en l'època de la República, el seu caràcter cosmopolita i les seves reflexions allunyades de la moral imperant van escandalitzar la societat del moment. La seva originalitat rau també en el cultiu de gèneres com la literatura de viatges o la magna obra memorialística amb què conclou la seva bibliografia.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS