En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'IVA de l'electricitat deixarà de ser reduït al 10% i tornarà a ser del 21% a partir d'aquest divendres, 1 de març, després que la mitjana aritmètica dels preus de la llum del febrer no hagi superat els 45 euros/MWh.

En principi, la rebaixa s'havia de mantenir tot l'any però un dels articles del reial decret 8/2023 de finals de l'any passat recollia que si el preu de situava per sota aquest llindar, tal com ha acabat passant, es recuperava el 21% d'IVA.

De fet, dimarts passat, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ja va donar per fer aquest retorn al 21%.

El retorn al 21% de l'IVA s'aplicarà, de moment, per a les factures d'aquest mes de març, a l'espera de com evolucioni el mercat durant el tercer mes de l'any per saber quin tipus impositiu correspondrà a l'abril i si es tornarà al 10%.

El real decret del govern espanyol també establia que el 10% s'aplicarà sempre als perceptors del bo social de l'electricitat que tinguin reconeguda la condició de vulnerable sever o vulnerable sever en risc d'exclusió social.

El descens del preu de l'electricitat aquest febrer s'atribueix a les condicions meteorològiques, que ha fet augmentar la producció de l'energia eòlica.

L'associació de consumidors Facua ha instat el govern espanyol a aplicar la rebaixa de l'IVA de "forma permanent" i que aquesta mesura no s'apliqui temporalment i en funció de l'evolució del mercat. Així mateix, recorda que entre el juny del 2022 i fins al gener d'aquest any, l'IVA havia estat del 5%.

Si bé valora positivament la reducció de l'IVA perquè ha aconseguit contenir els preus de l'IVA de l'electricitat, destaca que aquesta mesura no pot tenir un "caràcter conjuntural" i ha de "deslligar-se" de l'evolució del mercat. Per això proposa que el descens de recaptació que suposaria per a l'Estat mantenir l'IVA reduït es compensi amb l'aplicació d'impostos directes a les grans empreses.

Vota el número 1

Pel 10 de maig

COL·LABORADORS