En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, adquireix una copa menstrual a la farmàcia. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables ja és una realitat a les farmàcies catalanes.

Des d'aquest dilluns, les persones menstruants ja poden recollir-hi una copa menstrual, unes calcetes menstruals o dues compreses de tela de forma gratuïta.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat que la mesura ajuda a continuar avançant en la transformació feminista del país per conquerir uns drets i adquirir-ne de nous, com el de l'equitat menstrual. "Perquè menstruar no comporti una despesa extra a les dones, per acabar amb la pobresa menstrual, per cuidar-nos millor en totes les etapes de la vida i per tenir cura del planeta", ha dit Verge.

La consellera ha destacat que la iniciativa 'La meva regla, les meves regles' -el projecte "més ambiciós" del Departament- no és cap prestació ni bonificació sinó que és un dret "que ha vingut per quedar-se" i que és el de l'equitat menstrual.

Verge ha argumentat que aquest dret és el dret a viure de la manera que cadascú trii la menstruació. "I això només ho podem fer si tenim accés als productes", ha dit. En aquest sentit, també ha apuntat que els productes reutilitzables encara són "força desconeguts" i per això ha celebrat que la mesura obre "fronteres".

Després d'atendre els mitjans, Verge ha entrat a una farmàcia per adquirir el seu producte. La consellera ha demanat informació a la farmacèutica i s'ha endut una copa menstrual.

Tant Verge com el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, han demanat que els productes es recullin de manera esglaonada i han fet una crida a la calma.

Casas ha indicat que l'accés a un producte menstrual reutilitzable està garantit a les més de 3.280 farmàcies catalanes i ha assegurat que la iniciativa estarà activa, com a mínim, fins al 2025.

A més, Verge ha deixat clar que l'estoc de productes no s'acabarà. Així, en cas que algun producte o talla no estigui disponible en el moment de demanar-lo a la farmàcia, l'establiment l'encarregarà i estarà disponible en un màxim de 48 hores.

Verge ha recomanat, a més, que un cop la persona es desplaci a la farmàcia per recollir el producte ho faci "sense pressa" i aprofiti per demanar assessorament o informació, si ho vol, sobre els diferents productes. De fet, més d'11.600 farmacèutics de tot el territori català han rebut en els darrers mesos una formació sobre equitat menstrual i ús de productes reutilitzables.

A primera hora d'aquest dilluns, quan les usuàries accedien a La Meva Salut per descarregar-se el codi QR hi havia cues digitals i uns breus minuts d'espera. La consellera ha celebrat que hi hagi "expectació", ha indicat que estaran pendents si hi ha cap incidència i ha recordat la importància de tenir l'app actualitzada.

Segons el conseller de Salut, Manel Balcells, a primera hora hi ha hagut alguna "acumulació puntual" d'usuaris que volien entrar a La Meva Salut, però que poca estona més tard ja no hi havia dificultats per accedir a l'espai, que està "funcionant perfectament". Balcells veu "normal" l'expectativa que ha generat la iniciativa, perquè és una "gran notícia" amb un "plantejament molt innovador a nivell europeu".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS