En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'exposició 'PRINT3D. Reimprimir la realitat'. / Foto: Fundació 'La Caixa'

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La impressió en 3D és una tecnologia ràpida, senzilla, econòmica i versàtil. Per aprofundir en les seves potencialitats, la mostra "PRINT3D. Reimprimir la realitat" convida a fer un viatge pel present i pel futur d'aquesta tecnologia.

L'exposició que ara arriba al CaixaForum de Girona es divideix en 8 àmbits, on es mostren aplicacions pràctiques de la impressió en 3D en camps com la medicina, la moda, la construcció o l'art.

"És una tecnologia cada dia més accessible, capaç de produir a escales i mides impensables fins fa uns anys", destaquen des del CaixaForum. "I encara que sembli ciència-ficció, la bioimpressió de teixits vius ja és una realitat, així com la futurible construcció del primer habitatge lunar", hi afegeixen.

A més, la mostra també insisteix en el fet que la impressió 3D és una tecnologia essencialment col·laborativa i que suposa nous reptes en l'actual model productiu. Perquè gràcies a ella, diferents persones d'arreu del món poden dissenyar i compartir dissenys que després s'imprimiran localment.

L'exposició 'PRINT3D. Reimprimir la realitat' la integren més de 200 peces, acompanyades d'elements audiovisuals i diferents mòduls didàctics. D'entrada, el visitant podrà comprendre de quina manera, a partir d'un model digital, s'imprimeixen objectes tridimensionals (agregant material capa per capa per produir les peces).

"La popularització d'aquesta tecnologia ha permès que apareguin diversos materials que presenten característiques pròpies i estan adaptats a usos concrets, cosa que obre un món de possibilitats per a la ciència, la indústria i, naturalment, per a les persones creatives", destaca l'organització. "Només cal deixar volar la imaginació per crear des d'objectes quotidians de petit format fins a d'altres de grans dimensions", subratlla el CaixaForum.

Salut, moda, llar, automoció, enginyeria, art... L'exposició que ara arriba a Girona ensenya, per exemple, com la creació de pròtesis a baix cost i la impressió d'òrgans i ossos fracturats -que ja es fa servir en hospitals de referència- han suposat un gir radical. A més, també s'ensenya com ja s'està treballant perquè la impressió de medicaments sigui una realitat (amb l'avantatge que es podrien adaptar les dosis als pacients).

Dins l'apartat de moda, i mitjançant un emprovador virtual, l'exposició convida el visitant a comprovar com se li ajustaria el vestit 'kinematics', creat en 3D per Nervous Systems. "Una peça icònica generada de manera personalitzada a partir de les mides reals de cada persona, obtingudes per un escàner corporal, i que s'imprimeix plegat i d'una sola peça", explica l'organització. A més, la mostra també ensenya com aquesta tecnologia es reflexa a l'àmbit de la llar, amb la impressió tant de mobiliari com d'objectes tan quotidians com una vaixella.

En el camp de la indústria, l'automoció i l'enginyeria, la mostra ensenya de quina manera les companyies se serveixen de la impressió en 3D per reduir costos i generar peces més lleugeres que, al mateix temps, mantenen les propietats estructurals. Aquí, el visitant podrà contemplar des d'una moto assemblada amb peces impreses fins al primer pont de l'Estat fet amb tecnologia 3D.

En art, la mostra ensenya com la impressió en tres dimensions multiplica les possibilitats creatives. Per exemple, fent que la peça en 3D sigui l'obra en ella mateixa o bé, en el camp de musica, ajudant a crear instruments. En aquest àmbit, els visitants per exemple hi poden veure un zoòtrop on, seguint un disseny generatiu, s'han imprès les figures que donen lloc a aquest fenomen òptic.

En paral·lel, l'exposició també s'endinsa en les possibilitats que la impressió en 3D ofereix a l'exploració espacial. Per exemple, creant hàbitats a la lluna o a Mart (fent servir materials locals i sistemes robòtics). I tot això, sense oblidar tampoc que aquesta tecnologia no està renyida amb l'impuls de plantejaments sostenibles (com el reciclatge o l'economia circular).

Aquí, l'exposició mostra com ja s'han començat a buscar nous materials per substituir el plàstic (preeminent a les creacions d'impressió en 3D). Al costat d'aquell reciclat -procedent d'ampolles o pneumàtics- s'està explorant fer servir residus industrials, com la cel·lulosa i les xarxes de pesca, o domèstics, com la pell de patata, de taronja i els pòsits de cafè.

En paral·lel a la mostra, que es podrà veure al CaixaForum del carrer Ciutadans fins a finals d'agost, la Fundació 'La Caixa' oferirà un cicle de conferències i un taller familiar sobre la impressió en 3D. A través d'aquesta activitat, que s'ha batejat amb el nom de 'Capa a Capa', els participants faran una impressió en 3D de forma col·laborativa (com ho faria una impressora).

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS