En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un bosc on s'han fet aclarides. / Foto: Diputació de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La campanya de la Diputació de Girona "Del pla a l'acció (2024-2025)", inclou quatre línies de subvencions per valor de 2.924.000€ repartides en 2 anys (1.377.000€ per aquest any i 1.547.000€ per al 2025).

Han de servir per millorar l’eficiència energètica i reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. Se'n podran beneficiar els municipis amb accions planificades prèviament en plans d'acció d'energia sostenible i clima (PAESC) aprovats, que són la immensa majoria dels que hi ha a la demarcació de Girona.

"Per tal d’ajudar els municipis petits a accelerar la transició energètica, el percentatge de subvenció per als municipis de fins a 5.000 habitants és del 90 % de les despeses elegibles", ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot.

La primera línia està destinada a actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior, amb 404.000 euros per als dos anys. La dotació màxima per a cada ajuntament varia en funció del percentatge de punts de llum que calgui substituir respecte al total del municipi. Pel que fa a la segona, se centra en accions per millorar l'eficiència energètica d'edificis públics, instal·lacions i/o equipaments i per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Són 1.482.000 euros per als propers 2 anys.

La tercera, dotada amb gairebé un milió d’euros (998.000 euros), està centrada en l'impuls de les comunitats energètiques, a través de la redacció de projectes executius d'instal·lacions, activant-ne el servei de posada en marxa o gestionant-ne una que ja existeixi. El sistema consisteix a instal·lar plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, les quals abastiran d'energia edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i llars que s'acullin a la iniciativa.

Actualment, a la demarcació de Girona, n'hi ha més d'un centenar en funcionament o en procés de creació. En aquesta línia, també s'hi preveu l'adquisició de vehicles elèctrics o el rènting de vehicles elèctrics compartits per personal d'ens locals, empreses o la ciutadania.

Finalment, la quarta i última línia està destinada únicament als municipis de menys de 20.000 habitants. Són 40.000 euros dirigits a actuacions d'assistència tècnica per impulsar projectes de rehabilitació energètica al sector residencial.

En l'àmbit forestal, l'ens ha tornat a obrir la convocatòria d'ajuts per millorar la seguretat i disminuir la vulnerabilitat dels boscos davant els incendis forestals, adaptar les masses forestals al canvi climàtic, conservar els boscos madurs i fomentar la gestió forestal sostenible. En total, s'han previst 907.000 euros en actuacions en matèria forestal i de prevenció d’incendis forestals, que es repartiran en sis línies. Se'n podran beneficiar els ajuntaments de les comarques gironines, les agrupacions de defensa forestal (ADF) i les associacions de propietaris forestals de la demarcació.

La primera, amb un import de 148.000 euros, es destinarà al suport dels ajuntament per a la gestió forestal sostenible i per a tractaments silvícoles. La segona anirà dirigida a les ADF amb una dotació de 215.000 euros. La tercera serà per als municipis de menys de 20.000 habitants i comptarà amb una dotació de 195.000 euros. L'objectiu és que puguin executar mesures de prevenció d'incendis a les urbanitzacions, els nuclis de població i les edificacions i instal·lacions ubicades en terrenys forestals.

La quarta línia, amb un import de 24.000 euros, serà per a les associacions de propietaris forestals per fomentar la gestió conjunta amb l'objectiu d'adaptar els boscos al canvi climàtic, la prevenció d'incendis i la reducció de la biomassa. La cinquena línia també anirà dirigida a els ADF per fer actuacions urgents amb tractor en camps agrícoles, en cas d’incendis forestals i d’emplenament d’urgència de dipòsits d'aigua pertanyents a la xarxa bàsica, demanades pels bombers a les ADF. S'hi destinarà una dotació de 5.000 euros.

Finalment, la última línia serà de suport a les federacions i associacions d'ADF per a l’organització i el funcionament d'unitats operatives d’estiu de vigilància per a la prevenció d’incendis en espais naturals protegits, inclosos en perímetres de protecció prioritària al massís de l'Albera, el cap de Creus, el Montgrí - Muntanya Gran, les Gavarres i el massís de Cadiretes. Per a aquestes actuacions, hi ha una dotació de 320.000 euros.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS