En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els organitzadors i les administracions que participen en el festival de la Porta Ferrada. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Festival de la Porta Ferrada prepara la 62a edició essent el festival d’estiu amb un “major cartell d’artistes internacionals” amb 13 propostes que es faran entre el 5 i el 20 de juliol.

Aquest dimarts els organitzadors han anunciat que el líder de la banda Kiss, Gene Simmons, actuarà a Sant Feliu de Guíxols.

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha detallat que serà “un concert únic” on Simmons reviurà alguns dels èxits de la mítica banda de rock, que l’any passat va anunciar la seva retirada. “Simmons mantenia la seva banda en paral·lel a la carrera de KISS i ara no vol deixar la carretera”, ha afegit el director artístic.

La programació més alternativa vindrà de la mà de l’actuació de Two Door Cinema Club. Mallol ha assegurat que feia molts anys que anaven “al darrera” d’aquesta banda que va generar furor el 2010 amb alguns dels temes més importants que han publicat els irlandesos. També hi haurà l’actuació de José González, el “referent de l’indie més folk” actual.

Per altra banda, el Porta Ferrada ha programat una nit que recordarà els concerts dels anys 80 amb la doble actuació dels grups Seguridad Social i La Guardia. L'any passat els organitzadors van decidir apostar per fer un concert amb l’escena musical dels anys 80 i aquest any tornen a apostar-hi però des d’una vessant més rockera.

Mallol ha destacat una altra de les novetats: Voices of jazz. Es tracta d’un cicle de jazz que encapçalarà Gregory Porter. Segons el director artístic, es tracta de “la millor veu masculina” del gènere en l’escena internacional actual. Porter fa anys que no visita Catalunya i aquest estiu ho farà el 13 de juliol a l’Espai Port del certamen degà de la Costa Brava.

Dins d’aquest cicle també hi actuarà Andrea Motis el 19 de juliol al mateix espai, que presentarà el nou disc. La catalana portarà dalt de l’escenari una vintena de músics que formaran la gira de ‘Febrero’. L’americana amb arrels franceses Madeleine Peyroux tancarà el cicle de jazz el 20 de juliol en un concert al mateix Espai Port.

De fet, Albert Mallol ha destacat que enguany hi ha una aposta per recuperar aquest escenari ubicat al costat del port marítim de Sant Feliu de Guíxols en detriment del Guíxols Arena, a l’entrada del municipi. En aquest escenari els organitzadors treballen per convertir-lo en una zona que permeti crear una connexió directa amb els espectadors.

La programació d’aquesta 62a edició compta amb 13 actuacions internacionals, però els organitzadors també posen l’accent en la presència de l’escena catalana. De fet, un 30% de les produccions que hi haurà al Porta Ferrada són en català. Un exemple és el concert doble que hi haurà amb Mushka i Figa Flawas, a banda del ja anunciat entre Guillem Gisbert, vocalista de Manel, amb la Ludwig Band.

La programació nacional compta amb els concerts d’Antònia Font, que ja tenen les entrades a la venda, i la de la palafrugellenca Clara Peya que s’ha anunciat aquest dimarts.

El certamen musical estrena un altre cicle musical dedicat a Bach i que concetrarà la programació de música clàssica. Per fer-ho, el certamen ha apostat per recuperar un dels primers espais que feia servir fa 62 anys: l’església del monestir. En aquest espai hi actuaran quatre artistes que interpretaran peces del compositor que va fer pensant en ser interpretades per un sol instrument. Seran concerts d’una hora aproximadament i comptarà amb Pierre Hentai, Fabio Biondi, Carles Marigo acompanyat per l’Orquestra de Cambra Catalana i Miklos Perenyi.

La programació d’aquest dimarts ha completat el primer avanç que va fer el festival a finals de desembre. En aquella ocasió van avançar les actuacions de Tom Jones, Hombres G (que oferiran l’únic concert a Catalunya), Toquinho o Gilberto Santa Rosa. Les entrades d’aquests concerts ja estan a la venda, mentre que les de la resta de programació anunciada aquest dimarts es podran comprar a partir d’aquest dimecres.

El festival de la Porta Ferrada està organitzat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la productora The Project, a través d’un concurs públic que va guanyar aquesta empresa privada. Aquest 2024 és l’última que inclou l’actual contracte i per això el regidor responsable del festival, Josep Saballs, ja ha anunciat que estan redactant els plecs del nou contracte. Saballs ha detallat que la intenció és “anar un pas més enllà” a partir del 2025 amb l’empresa que coorganitzi el certamen musical perquè el Porta Ferrada sigui “un referent” a nivell de Catalunya.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS