En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que per sortir de la fase d'emergència per sequera s'ha d'estudiar el context. Ho ha desvinculat així de l'assoliment exclusivament d'un determinat valor de volum embassat.

De fet, ha insistit que "no té sentit" aixecar l'emergència per tornar-hi al cap d'uns dies. Per ara, ha afirmat que no "està previst" que hi hagi cap flexibilització de les mesures però ha garantit que quan es pugui es farà, perquè "no hi ha cap interès" a allargar restriccions.

Plaja també ha plantejat que no és el mateix tenir unes reserves al 16,5% a les portes d'un estiu amb previsions de poca pluja, que al setembre, quan s'està entrant en una estació històricament humida.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, plantejava aquest dimarts a 'El Periódico' que no es retiraria l'emergència si el volum embassat no superava "per bastant" el llindar del 16%, i hi afegia: "Si es compleixen les prediccions per a aquesta setmana i la següent sí que ho podem fer".

 En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja ha afirmat que superar el 16% del volum embassat, com ha passat al sistema Ter-Llobregat, no implica automàticament aixecar la fase d'emergència. La portaveu ha explicat que no és una qüestió de xifres sinó que s'han d'estudiar altres condicionants. En tot cas, ha assegurat que "no hi ha cap interès ni voluntat" d'allargar la situació d'emergència i ha garantit que es flexibilitzarà quan es pugui, perquè el Govern és conscient dels perjudicis que provoquen les restriccions tant a les persones individuals com al sectors econòmics.

Ha insistit però, que s'ha de tenir en compte el moment i el context i la realitat és que s'està a les portes de l'estiu, estació històricament seca. "No és el mateix les reserves al 16,5% al maig, a les portes de l'estiu amb previsions que no són bones que al setembre, a les portes d'una estació humida", ha manifestat.

D'altra banda, ha recordat que el pla de sequera recomana sortir de l'emergència quan s'estigui a prop d'assolir els volums marcats per a la situació d'excepcionalitat.

Amb tot, ha esperat que continuï plovent i que es donin les condicions per poder sortir de l'emergència "al més aviat possible". Plaja ha recordat també que aquesta decisió s'haurà de prendre en el marc de la comissió interdepartamental per la sequera.

Aquest dimarts el Govern ha aprovat un decret llei de suplement de crèdit i mesures financeres per pal·liar els efectes de la sequera i l'emergència climàtica. Ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha dit que tindrà un import total de 145 milions d'euros.

Inclou 30 milions d'euros per finançar possibles accions per aportar aigua al sistema d'abastament de les conques internes com ara el transport d'aquest recurs amb vaixells i o l'ús de dessaladores portàtils. A banda, contempla 27,5 milions per ampliar l'Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs; 18,6 milions per crear pous profunds i millorar la xarxa; 50,5 per ajudar el sector primari; o nou milions més per intervencions en matèria de prevenció d'incendis forestals.

Patrícia Plaja ha explicat que l’objectiu d’aquesta mesura "és assegurar les inversions planificades a curt termini per fer front a la manca de pluges i garantir el proveïment d’aigua a la població davant la greu situació de sequera i a les activitats econòmiques afectades per la sequera".

Paral·lelament, ha dit que permetrà dur a terme tot un seguit d’actuacions d’emergència, entre les quals hi ha noves aportacions de recurs hídric al sistema d’abastament de les conques internes de Catalunya a través del transport d’aigua potable en vaixell i altres possibles eines, com per exemple, dessaladores portàtils

"Tenim una partida prevista de 30 milions però sabem que aquest és el cost aproximat. Caldrà veure la periodicitat, quan s'ha de començar a fer i és cert que la xifra pot variar, també a la baixa", ha afirmat Plaja que ha remarcat que en tot cas aquesta és "una solució temporal, que no estructural".

La portaveu ha assenyalat que mai fins ara s'han usat dessaladores portàtils i que "s'haurà de veure com funcionen i quin excedent d'aigua tenen". Ha considerat que és poc probable que generin un excedent, però ha dit que en cas que així sigui s'estudiarà quin efecte pot tenir en l'ús públic. "S'hi està treballant des de l'Agència Catalana de l'Aigua i quan tinguem novetats n'informarem", ha conclòs.

A banda, ha dit que també es contemplen 18,6 milions per obres d’emergència per a la construcció de pous profunds i millores en la xarxa.

A més, el suplement de crèdit també farà possible destinar 9 milions d’euros a actuacions en matèria de prevenció d’incendis forestals que s’han de dur a terme de manera extraordinària respecte d’altres campanyes a conseqüència de la situació persistent de sequera. "Es tracta sobretot de retirada d’arbres, treballs forestals per a la generació d’aigua blava o l’aplicació de mesures extraordinàries per reduir danys de la fauna cinegètica", ha detallat.

El Decret contempla també mesures específiques de suport al sector primari per garantir-ne la continuïtat. En aquets sentit, hi figuren noves convocatòries d’ajuts als sectors primaris afectats per la sequera. Plaja ha recordat que en l’exercici 2023 ja es van convocar diferents línies d’ajuts per als sectors més afectats per aquesta crisi, però ha assenayalat que "davant la persistència de la situació" s’activarà una partida 50,5 milions d’euros per atendre els ajuts als sectors agraris afectats pels episodis de sequera de 2023 i els d'aquest 2024.

Per últim, ha explicat que es destinaran 9,5 milions d’euros a l’increment de dotacions de personal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. "La necessitat es quantifica en 209 places per posar a disposició una atenció més directa i personalitzada de suport al sector primari afectat per les condicions de sequera d’aquests dos darrers anys, i dels diversos episodis extrems de condicions climatològiques adverses que es preveu que s’aniran produint de forma sostinguda en el futur", ha comentat.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS