En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un exemplar de cuca de llum exòtica que s'ha trobat a comarques gironines. / Foto: Generalitat

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La detecció de milers de cuques de llum americanes, una espècie invasora, ha disparat les alarmes a les comarques gironines.

Es desconeixen els possibles efectes a les espècies autòctones però es tem que pugui suposar una pèrdua de biodiversitat.

Una de les principals incògnites és com ha pogut arribar a Catalunya. Des de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa alerten que podrien provenir de la llavor de blat de moro de sembra ja que la cuca es trobava en camps d'aquest cultiu. Així ho han constat durant el treball de camp que han fet durant l'agost i setembre.

Recorden que l'entrada de mercaderies a la Unió Europea està "molt controlada" però que això no ha impedit l'arribada d'espècies invasores procedents habitualment d'Amèrica i Àsia que, un cop establertes en algun país d'Europa, es fa impossible frenar la seva propagació.

En el cas de Catalunya, la majoria d'espècies exòtiques provenen d'algun altre país de la UE. Però el cas de la cuca de llum és una excepció i representa un canvi de tendència donat que la l'arribada al continent europeu s'ha fet precisament per Catalunya. Aquest fet, subratllen els naturalistes, és una "oportunitat" per buscar la traçabilitat i detectar l'arribada de l'espècie i així poder detectar "què ha fallat". També caldrà estudiar per què només es troba en els cultius d'alguns camps de blat de moro.

"L'única manera de frenar les espècies invasores és evitar que entrin al país i per això és imprescindible buscar quines són les causes que n’ha provocat aquesta entrada; només d’aquesta manera evitarem que es tornin a repetir", afirmen en un comunicat.

El decret que regula el catàleg nacional d’espècies invasores dicta que les administracions competents adoptaran les mesures de gestió, control i eradicació de les espècies incloses en el catàleg.

Des de l''Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, però, denuncien que les mesures de gestió acostumen a ser "ineficients" per la rapidesa amb la que aquestes espècies es propaguen. En aquest sentit, assenyalen que de les cinc espècies invasores que estudien des de l'associació (el mosquit tigre, la papallona del boix, la vespa asiàtica, el cranc roig americà i el barb roig), quatre van entrar a la Garrotxa en els darrers 10 anys i ja s’han convertit en "veritables plagues que perjudiquen greument a altres espècies, als hàbitats i fins i tot directament a l’home com és el cas del mosquit tigre o la vespa asiàtica". Només a la Garrotxa ja hi ha unes 70 espècies de fauna al·lòctona establertes o citades.

La descoberta ha estat possible gràcies a dos equips científics que han treballat en la identificació d’aquesta espècie, un del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i un altre mitjançant la plataforma de participació ciutadana gusanosdeluz.

Segons es recull al butlletí de setembre de la Institució Catalana d'Història Natural, es va tenir coneixement de la seva presència l'agost passat. Alguns veïns de les zones detectades, com ara Sant Joan de Mollet i Flaçà al Gironès, van afirmar que ja l'havien vist des de feia almenys dos anys. Es van fer diferents visites i es van recollir exemplars que, un cop analitzats, es v veure que no es corresponien amb cap espècie europea sinó a una d'americana.

També es va contactar amb un especialista de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, el doctor Santiago Zaragoza, que va confirmar que no s'ajustava a cap dels catalogats al país de manera que podria tractar-se d'una espècie no coneguda.

Al document, també es diu que "s'ignora com ha arribat a la zona" i s'apunta a la importació de plantes ornamentals o a la cria d'espècies del gènere 'Photinus' per obtenir un enzim usat en laboratoris biotecnològics com a "hipotètiques vies d'entrada a considerar".

Vota el número 1

Pel 23 octubre

COL·LABORADORS