En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

La Facultat de Lletres de la UdG. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Universitat de Girona (UdG) s'ha marcat el repte de reduir un 40% el consum energètic abans de l'any 2030.

Per aconseguir-ho, el 24 de novembre del 2022 el consell de govern va aprovar el Pla d'Emergència Energètica en què s'incloïen diferents mesures que han de permetre arribar a aquest objectiu.

La primera d'elles és fixar la temperatura de climatització en 19 graus a l'hivern i en 27 a l'estiu. A més, també queden prohibits tots els aparells, com ara calefactors o estufes, que alguns treballadors feien servir per aclimatar-se al despatx de forma individual. L'horari de posada en funcionament també ha canviat per estalviar-se una hora al dia de funcionament d'aquests aparells. Des de finals del 2022, la calefacció i l'aire condicionat s'engeguen a les 8 del matí i s'apaguen a les 7 de la tarda.

Però més enllà d'aquestes accions, el Rectorat plantejava un conjunt d'actuacions més logístiques per aconseguir reduir les factures de la llum i el gas. Una d'elles era concentrar l'activitat en el menor nombre d'edificis per tal que hi hagi espais tancats i evitar consum de llum i gas.

Aquest conjunt de mesures van permetre que en els primers sis mesos de funcionament, el pla ja havia permès reduir un 12% la llum i un 24% el gas. Això implicava un estalvi de 96 tones d'emissions de CO2.

Ara, després de tot un any natural de funcionament d'aquest pla, la universitat ha aconseguit estalviar el 2023 un 15% de la llum que consumia habitualment en un any. Pel que fa al gas, el consum ha disminuït un 18% al llarg de l'any passat en comparació amb la mitjana que tenia anys anteriors.

El Pla d'Emergència Energètica es va aprovar en un moment d'encariment dels subministraments com ara la llum i el gas. En paral·lel, la UdG també ha activat un pla per reduir el consum d'aigua en el marc de la sequera que pateix el país. El 2 de febrer el rector va signar una resolució per implementar mesures que ajudin a l'estalvi de l'aigua.

Això ha permès que en el primer trimestre de l'any la universitat estima haver estalviat un 35% d'aigua. En els tres primers mesos de l'any s'ha gastat l'equivalent a omplir tot el camp del Girona fins a 3,9 metres d'alçada, mentre que el 2022 la despesa hídrica era equivalent a fer-ho fins a 6 metres.

La major part del consum d'aigua prové dels sanitaris (un 45,8%), mentre que els laboratoris gasten el 19,7% del total d'aigua. Precisament en aquest àmbit el Rectorat va demanar al personal docent i investigador que reduís al màxim l'aigua que es feia servir en els laboratoris, així com també les activitats de recerca en hivernacles o cambres de cultiu. En el servei d'esports es van tancar les dutxes i el reg en camps esportius i jardineria. Mentrestant, s'està estudiant una alternativa al reg per goteig de l'hort ecosocial que té la UdG.