En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La nova depuradora de Can Carbonell de Caldes de Malavella, que ja ha entrat en fase de proves. / Foto: ACA

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La nova depuradora de Caldes de Malavella consta d’un pou i una reixa de gruixuts, i d'un segon pou de bombament cap al pretractament compacte.

Des d'aquí l’aigua es deriva a l’arqueta de regulació de cabal, passa pel tractament biològic i el decantador secundari.

Després, un cop ja depurada, l'aigua va a l’arqueta de sortida al mateix temps que entra en joc el procés de tractament de fangs (que consta d’una arqueta específica i un espessidor).

L'obra ha costat 2 milions d'euros. Els treballs també han inclòs la construcció dels col·lectors d’entrada i sortida de la depuradora, l’obra civil associada (dos edificis: un per als equips de fangs i una altre com a sala de control) i una nova escomesa elèctrica.

La nova planta, que ja s'ha engegat en fase de proves, donarà servei als dos nuclis de Can Carbonell i de Santa Seclina. La depuradora té capacitat per tractar 492 metres cúbics d'aigua al dia, cosa que equival a una població de 2.870 habitants.

Quan la planta entri en servei, Caldes de Malavella comptarà ja amb dues depuradores per tractar l'aigua. L'Agència Catalana de l'Aigua també subratlla, però, que al municipi hi ha dues actuacions més previstes. Un d'elles és l'ampliació de la depuradora ja existent, i l'altra, el projecte de sanejament i depuració de l'aigua a les urbanitzacions Can Solà Gros I i II. A més, la planificació vigent també contempla sanejar la urbanització de Malavella Parc i el veïnat de Franciac.

A la Selva hi ha 25 sistemes de sanejament en alta que tracten anualment uns 15 hm3. Actualment, a la comarques aquestes depuradores tracten l'aigua procedent del 94% de la població que viu a la Selva (en el global de Catalunya, la xifra ascendeix al 97,2%).

El Programa de Gestió específic dels sistemes públics de Sanejament en Alta de Catalunya (PGSAC), té planificades a la Selva 34 actuacions en l’actual cicle de planificació (2022-2027), de les quals una ja està finalitzada i 15 estan en curs. Per al període de planificació 2028-2033, hi ha previstes a la comarca un total de 38 actuacions. Aquestes actuacions contemplen, principalment, ampliacions, millores, connexions a depuradores ja existents i la construcció de noves plantes.