Llagostera Ràdio on-line

Uns turistes en una de les terrasses de l'avinguda Just Marlés, de Lloret de Mar. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat CCOO tira d'estadística per assegurar que el turisme "s'està esgotant", i que cal repensar-ne el model. Entre gener i agost, les comarques gironines van rebre 2.823.713 turistes.

Són un 2,86% més en comparació amb el 2017, però per contra, aquest increment no es tradueix en les pernoctacions, que han caigut un 1,12% (se n'han fet 102.329 menys).

Per al sindicat, això marca "un punt d'inflexió" i demostra que cal avançar cap a un nou model. Per això, ja d'entrada, CCOO reclama que es posi fre a la presència de touroperadors a la Costa Brava, que ofereixen paquets turístics basats, eminentment, en el sol i platja.

Bartomeu Compte assegura que, a l'hora d'atraure turistes, els touroperadors demanen cada cop més al sector que abaixi preus. "Però per contra, ells es queden gran part dels beneficis", critica el secretari general. "Si continuem així, no ens en sortirem", hi afegeix.

Segons el sindicat, de retruc, això contribueix a què s'incrementi la precarietat laboral al sector. "Cada cop hi ha més empreses que externalitzen serveis i això devalua les condicions dels treballadors", assegura Compte (posant com a exemple les cambreres de pis). De fet, CCOO subratlla que fins al 84% dels contractes que es fan al sector turístic són inferiors a sis mesos, i que només tres de cada deu treballadors són fixes.

El sindicat, sobretot, posa el focus en Lloret de Mar. El seu secretari general assegura que al municipi "fa 34 anys que no s'hi obre cap nou hotel" i diu que els números parlen per ells mateixos quan s'analitzen les condicions dels treballadors. "La renda familiar dels lloretencs és la segona més baixa de tot Catalunya, però el municipi és el tercer de Catalunya que té més places hoteleres després de Barcelona i Salou", subratlla.

Per revertir la situació, el sindicat reclama anar a buscar "un turista 'premium'". El secretari general de Serveis de CCOO a Catalunya, Luis Jiménez, assegura que s'ha d'avançar cap a un visitant que faci despesa al territori (per exemple, amb turisme de congressos, cultural o gastronòmic).

A més, el sindicat reclama al Govern que impulsi un Pacte Nacional pel Turisme, i que assegui en una mateixa taula sindicats, patronals, administracions i agents socials per avançar cap a un nou model. "Balears i Andalusia, per exemple, ja en tenen un; i aquí a Catalunya estem anant tard", concreta Jiménez.

El secretari general de Serveis explica que, per exemple, que entre les mancances que s'hauran de resoldre hi ha les condicions laborals al sector o bé els efectes que té el turisme sobre el mercat immobiliari (sobretot, pel què fa a apartaments i pisos turístics). "Proposem un model basat en l'equilibri territorial i integrat socialment, que diversifiqui l'oferta per evitar l'estacionalitat i que impulsi la creació d'ocupació estable", conclou Luis Jiménez.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS